2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Megrendült az emberek bizalma

Az orosz belföldi turizmust is érinti a rubelválság: a deviza mélyrepülése miatt egyre többen mondják le tervezett utazásaikat. Elemzők szerint a krízis hátterében az orosz nemzeti bank áll, amely bár megemelte az alapkamatot a rubel védelmében, egyéb lépéseket nem tett a devizapiacokon.

Az újév és karácsony közeledtével az oroszok attól tartanak, hogy a rubel szabadesése miatt el kell halasztaniuk vagy teljesen le kell mondaniuk a már lekötött utazásaikat. Az utazási irodák közül sokan már nyáron tönkrementek, amikor a rubel az évben először kezdett gyengülni. Az év végére a krízis újabb hulláma csapott le a vállalatokra.

„Amikor valaki rubelben kapja a pénzét, és egy utazás, ami 1000 dollárba kerül, 37 ezer rubelről 60 ezerre emelkedik, akkor ez egy nagyon komoly indok arra, hogy meggondolják, szükség van-e ilyen árfolyam mellett az utazásra” – véli Ivan Burykin, a Phileas Fogg utazási iroda tulajdonosa.

A zuhanó rubel megduplázta az árakat azoknak, akik nem fizették ki az utazást előre. Van, aki korábban már befizette a decemberi ausztriai síelését, de további utazásait el kellett halasztania az instabil gazdasági helyzet miatt. „Megvárjuk, mi lesz ebből, hogyan változik a gazdaságpolitika. Utazni továbbra is szeretnénk, nem tudom, lehet, hogy csak Oroszországon belül” – nyilatkozta Denis Zadatushko orosz lakos.

Az orosz fővárosba, Moszkvába látogatott az állampolgársággal is rendelkező francia színész, Gerard Depardieu, aki azt mondja, őt is érinti a rubelválság. „Először is önökkel vagyok, és várom Putyin úr válaszait a nemzetközi helyzettel kapcsolatban, ami árt Oroszországnak és árt nekem is. Remélem, hogy kijövünk a válságból” – fogalmazott Gerard Depardieu. A színész egyébként egy új óramárkát mutatott be, amelyen saját aláírása, az orosz címer és a „büszke, hogy orosz” felirat található.

Hihetetlen mélységekbe zuhan

A nemzeti bank intézkedéseire viszont nem lehetnek büszkék az oroszok. Ez vezetett ugyanis a rubelválsághoz elemzők szerint. „December 16-án a jegybank bejelentette, hogy a kamatot felemeli 17 százalékra, ugyanakkor ezt nem követte semmilyen meghatározó monetáris beavatkozás, amire a piacok vártak. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a jegybank nincs jelen a devizapiacon, a rubel elkezdett zuhanni, és 25 százalékot esett egy nap alatt” – tájékoztatott Oleg Kuzmin vezető elemző, a Renaissance Capital munkatársa.

Egy másik elemző szerint a piacok teljes bizalomvesztésben vannak Oroszországgal szemben. „Ma a szakértők azt mondják, hogy a probléma nemcsak a csökkenő olajárak miatt van, hanem az orosz kormányba és a nemzeti valutába vetett bizalom rendült meg. Az állampolgárok, valamint a cégek elkezdték pánikszerűen átmenteni megtakarításaikat megbízhatóbb dolgokba. Ez eredményezi a rubel gyors zuhanását, olyan hihetetlen mélységekbe, amiket most még el sem tudunk képzelni” – mondta Maria Lipman független elemző.

A zuhanó olajár és az ukrajnai válság miatt hozott nyugati büntetőintézkedések mellett Vlagyimir Putyin államfő rossz gazdaságpolitikáját tartja az Oroszországot sújtó pénzügyi válság okának Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök is, aki szerint az elnök napjai meg vannak számlálva hivatalában, és jövőre „alapvető” döntéseket kell meghoznia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!