2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Megkötötte a MOL a megállapodásokat: biztosított a kőolaj folyamatos szállítását a Barátság vezetéken + videó

Az olajvállalat arról adott hírt, hogy az Oroszországból érkező olaj tulajdonjogát a fehérorosz-ukrán határon veszi át. A MOL továbbá közölte, ez a megállapodás és az új átvételi eljárás teljes mértékben megfelel az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az EU és Ukrajna szankcióit is.

  • Megkötötte a MOL a megállapodásokat: biztosított a kőolaj folyamatos szállítását a Barátság vezetéken + videó

"Eddig minden egyes hivatalos csatornán azt az értesítést kaptuk Kijevből, hogy Ukrajna teljesíti a szerződéses kötelezettségeit a tranzitot az olajszállítások vonatkozásában Magyarország és Szlovákia felé." – így reagált augusztusban a külgazdasági és külügyminiszter arra a hírre, hogy jövő év elejétől leállhat a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó Barátság kőolajvezeték.

Azonban nem sokkal később az ukrán elnök tanácsadója azt a tájékoztatást adta, hogy összekeverték a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzit-szerződésével, ami viszont le fog járni az év végén.

Az olajgondok azonban bő egy hónappal korábban kezdődtek. Ukrajna ugyanis július közepén leállította az orosz Lukoil cégtől érkező olajat a Barátság vezetéken. Mindezzel ellátási gondot okozva két uniós tagországnak, hazánknak és Szlovákiának. Ezt az uniós társulási szerződés szerint Ukrajna nem tehette volna meg, Brüsszel ennek ellenére - Budapesti és Pozsony többszöri kérése ellenére - sem volt hajlandó sem közvetíteni, sem fellépni.

Az világos, hogy a magyar és a szlovák békepárti politika nagyon sok bosszúságot okoz Brüsszelben – a külgazdasági és külügyminiszter szerint ez egyértelműen bosszú a békepárti álláspont miatt. Szijjártó Péter kijelentette: hazánk megoldást fog találni a problémára, ha kell Brüsszel nélkül is.

Az is látszik, hogy Brüsszelben egyre kevésbé válogatnak azon eszközök között, amelyeket ellenünk felhasználnak annak érdekében, hogy rávegyenek minket a békepárti politikánk feladására. De itt is természetesen találunk megoldást – mondta a külügyminiszter. 

A miniszterelnökséget vezető miniszter egy augusztusi kormányinfón már arról beszélt: a kormány jó úton halad az energiaellátás megoldása felé.

A helyzet most úgy áll, hogy a MOL a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni. Ez technikailag azt fogja jelenteni, hogy bár költségesebb lesz, a szállítás és a kockázat is a MOL-é az orosz ukrán határtól, de van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható továbbra is hosszútávon a kőolaj ellátás a tranzit szempontjából veszélyeztetett vonalon – hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Ez hétfőn meg is valósult. MOL közölte, hogy megkötötte a megállapodásokat, amelyek biztosítják a kőolaj folyamatos szállítását a Barátság vezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába. Még pedig úgy, hogy még a fehérorosz határon átveszi az olaj tulajdonjogát, ezzel adminisztratív jelleggel részben kihagyják Ukrajnát az ügyletből.

A MOL-csoport hozzátette, a megállapodások nem sértik az uniós jogot, sem a brüsszeli vagy az ukrán szankciókat.

A témában kapcsoltuk a Híradóban Tóth Máté energiajogászt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyesület a Római Partért: Kétségbeesett lakosok a rómain!

Egyesület a Római Partért: Kétségbeesett lakosok a rómain!

Drámai hangvételű közleményt juttatott ez az MTI-hez az Egyesület a Római Partért. Sajnálatosnak tartják, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlés megkérdezése nélkül döntötte el, hogy a Királyok-Nánási úton szeretne gátat látni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CÖKA: a Spar különcködik

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!