2024. 10. 01. Kedd Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Gazdaság

Megint gond van az Apple-lel, de az MNB már lépett

Megduplázott Apple-tranzakciók kezelésén dolgoznak a bankok az MNB és a kártyatársaságok együttműködésével - közölte a Magyar Bankszövetség kedden az MTI-vel.

  • Megint gond van az Apple-lel, de az MNB már lépett

A közlemény szerint szeptember 30-án éjszaka az Apple alkalmazásboltja (Apple Store) technikai hibából eredően megismételte olyan tételek foglalását, amelyeket korábban már befoglaltak, de pénzügyileg nem rendeztek. Azaz az Apple fennálló előfizetések aktuális havi tételeinek beszedését egyes esetekben duplán kezdeményezte. A technológiai hiba az információk szerint nemzetközi probléma, mintegy 20 ország kártyabirtokosait érinti.

Az érintett magyar kártyabirtokosok ennek kapcsán találkozhatnak fennálló előfizetéseikhez kapcsolódóan átmenetileg duplán befoglalt tételekkel, melyek pénzügyi rendezése azonban egyszer sem történt meg.

A magyar bankok a nyári Apple technológiai hiba esetének tapasztalatait is beépítve - az MNB-vel szoros együttműködésben - nyomon követik a tételeket, és ellenőrzik, hogy tényleges terhelés - az Apple tájékoztatásával összhangban - csak egyszer történjen meg a számlán.

Néhány nap múlva ügyfélként is javasolt ellenőrizni a számlatörténetben a fennálló szerződés szerinti összeg pontos teljesítését. Ha bármely eltérést tapasztalnak, jelezzék majd ezt a bank ügyfélszolgálatán.

A jegybank arról tájékoztatott, hogy értesült az Apple-lel kapcsolatos ismételt fizetési problémákról. Az MNB ennek nyomán haladéktalanul felvette a kapcsolatot a pénzforgalmi szolgáltatókkal és intézkedéseket kezdeményezett az ügyfelek védelmére. A jegybank szorosan együttműködik e tevékenység során a vele állandó munkakapcsolatban lévő Magyar Bankszövetséggel - írták.

Az MNB közlése szerint az elsődleges, még meg nem erősített adatok szerint a korábbi problémáktól eltérően jóval kevesebb ügyfelet érint a fennakadás.

Az Apple korábban, június 26-án egy technikai hiba miatt jelentős számú magyar ügyfélnél indított jóvá nem hagyott kártyás fizetést. A jegybank akkor azt közölte: összesen 780 ezer tranzakció történt mintegy 2 milliárd forint értékben. Az MNB az incidens bekövetkezésének pillanatától szorosan nyomon követte az eseményeket, és folyamatosan kapcsolatot tartott a hazai bankszektorral, a kártyatársaságok és az Apple képviselőivel. Július 2-ra a legtöbb érintett Apple-ügyfél visszakapta azt a jogosulatlanul terhelt összeget, amelyet a technikai hiba miatt emeltek le a számlájáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Tisza Párt az 56-os lyukas zászlót választotta jelképének + videó

A Tisza Párt az 56-os lyukas zászlót választotta jelképének + videó

Lyukas zászló lett a TISZA Párt jelképe. Deutsch Tamás pedig az összes EP-képviselőnek levelet írt Magyar Péter Ötkertes botrányáról. A Napi Aktuálisban Nagy Attila Tibor politikai elemző és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője vitatkoztak közéleti témákról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!