2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belekóstolt a sörbe, majd üzent a Heinekennek Lázár

,

2017. március 24., péntek 15:47, frissítve: péntek 18:54

Megkóstolta az Igazi Csíki Sört, majd üzent a Heinekennek a székelyföldi üzemlátogatás után a kancelláriaminiszter. Közben a Fővárosi Törvényszéken beperelte a Heinekent a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete és a Szabadságvédő Alapítvány.

Bár saját bevallása szerint nem iszik sört, Lázár János a Csíkivel kivételt tett, és megkóstolta. De nemcsak a kancelláriaminiszter kóstolta meg az elmúlt hetekben a csíkszentsimoni gyár termékét, a Heineken és az Igazi Csíki Sör vita óta megnőtt a kis sörgyártó forgalma. Ezt a tulajdonos is elismerte.

„Folyamatosan észlelhető a kis sörfőzdék estében, hogy a forgalmuk megnő, nem tagadom, a mi esetünkben is ezt érezzük. Hogy ez azért van-e, mert három hete mínusz 20 fok volt Csíkban, és most plusz 20 van, ezt nem tudjuk. De valószínű, hogy ezt középtávon pontosan meg tudjuk majd mondani” – nyilatkozta Lénárd András, a manufaktúra tulajdonosa.

A magyar kormány azután állt a láthatóan fociszerető üzletember tulajdonában lévő Igazi Csíki Sör mellé, hogy pert vesztett Romániában a Heinekennel szemben. A román bíróság ugyanis kimondta, a sörmanufaktúra nem használhatja termékein a korábbi címkéket, a márkanév ugyanis összetéveszthető egy a holland multi által gyártott termékével.

Az Orbán-kabinet Budapestről indított harcot a Heineken ellen – már a parlament előtt van a törvényjavaslat, amely betiltaná a holland sör címkéin használt vörös csillagot. A kancelláriaminiszter azonban egyelőre bízik benne, tárgyalásos úton születik megoldás.

„Azt remélem, hogy a következő hónapban írásos védjegyhasználati megállapodás születhet, amely lehetőséget biztosít Dávid és Góliát harcában, hogy mind a két fél élve maradjon. Mert az az igazság, hogy ha a Heineken nem mutat együttműködést, nem haladnak előre a tárgyalások, és nem lesz megegyezés, és továbbra is el akarják taposni vagy meg akarják fojtani az Igazi Csíki Sört, akkor a magyar kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzet érdekében bevetni” – jelentette ki Lázár János.

Fotó: MTI

A Hír Televíziónak nyilatkozó szakjogász azt mondja, jelenleg az Igazi Csíki Sörnek nincs bejegyzett védjegye. Azt pedig általánosságban is szokatlannak tartja, hogy egy állam beleszól két cég védjegy vitájába. „Nem is igazán értelmezhető, hogy valakinek az oldalára áll. Az elsőfokú döntéshozó szerv maga az állam és annak a szervezete, amelynek neutrálisnak kellene maradnia egy védjegyvitában” – fogalmazott Kocsis M. Tamás.

Lázár János Csíkszentsimonban azt is megismételte: a kormány a jövőben is fellép minden olyan multi ellen, amely a magyar cégek kárára próbál visszaélni a hatalmával.

Beperelték

Közben a Fővárosi Törvényszéken beperelte a Heinekent a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete és a Szabadságvédő Alapítvány. Álláspontjuk szerint a sörgyártó termékein található vörös csillag sérti a kommunizmus áldozatait, továbbá a Polgári törvénykönyvbe is ütközik, amelynek értelmében mindenki köteles tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!