2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Gazdaság

Még a szakértők sem tudják, hogy kivárjanak-e a devizahitelesek

Egyelőre a szakértők sem tudják megmondani, hogy a bajba jutott devizahitelesek kivárják-e a kölcsönök decemberi forintosítását, vagy aláírják a szerződést a Nemzeti Eszközkezelővel. Rogán Antal a múlt héten P8 című műsorunkban beszélt arról, hogy az őszi devizahiteles-mentőcsomag hatására akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a részletek. Az eszközkezelőhöz eddig 21 ezren fordultak segítségért.

Az ócsai szociális lakópark 80 házába olyanok költözhetnek, akik devizahitelük miatt elvesztették lakásukat. De nem minden bajba került hitelesnek kell költöznie. Azok, akik fizetésképtelenek, a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordulhatnak. Ha megfelelnek a belépési feltételeknek, az állam megvásárolja a lakásukat, amit kedvezményes áron visszabérelhetnek, a fennmaradt hiteltartozásukat pedig az állam rendezi. „Egy mai devizahitelnek a törlesztőrészlete és kamata együttesen 25-40 százalék körüli mértékben csökkenhet, mire elérkezünk 2015 januárjához” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.



Azok, akik már igénybe vették az eszközkezelő segítségét, nem élhetnek majd a jövőbeni törvényi könnyítéssel annak ellenére sem, hogy a csökkentett részleteket esetleg már tudnák törleszteni. A Bankráció.hu elemzőjének számításai szerint egy 12 millió forintos ingatlanra 2007-ben felvett frankhitel esetén a jelenleg körülbelül 120 ezer forintos törlesztőrészlet 80 ezerre csökkenhet, míg ha az adós az eszközkezelőt választja, mindössze havi 15 ezer forint lakbért kell fizetnie, ebben az esetben azonban elveszíti lakása tulajdonjogát. „Valóban van egy ígéret egy 25-40 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésre, de ez az összeg is még jóval magasabb ahhoz a bérleti díjhoz képest, amit az eszközkezelő kérne a visszabérlésért. Igen, a családoknak mérlegelniük kell, hogy mennyire szeretnék elveszíteni, vagy mennyire fontos nekik, hogy elveszítsék saját otthonukat, de azt látni kell, hogy az töredéke, amit az eszközkezelő kér bérleti díjként, még akár az új csökkentett törlesztőrészlethez képest is” – fogalmazott Micskei Lajos elemző.

Hasonló véleményen van az eszközkezelő szóvivője is. Ternyák Edit szerint eddig több mint 21 ezer ingatlant ajánlottak fel a NET-nek; a szóvivő nem tud arról, hogy azok, akik közülük még nem írták alá a szerződést, visszalépnének-e. „Azok, akik csatlakoztak a NET-programhoz, átlagosan olyan 7-8 millió forintos jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás visszafizetése alól mentesülnek. Tehát azt jelenti, hogy a bank a jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozásukat elengedi. További előnye a Nemzeti Eszközkezelő programjának a kiszámítható és méltányos lakbér mellett, hogy visszavásárlási jog is megilleti az érintetteket” – nyilatkozta Ternyék Edit.

A hiteleseknek van idejük gondolkodni, mert a kilakoltatási moratórium miatt nem rakhatják ki őket otthonaikból. „Az eszközkezelő mint lehetőség a végtörlesztés mellett egy olyan opció, amelyben az érintettek az ingatlanjuk elvesztése előtt állnak. Tehát kifejezetten azok számára érdemes akár a peres eljárás megfontolása – akár bármiféle megállapodás kötése a bankkal –, akik már semmilyen módon nem tudják az esetleges végrehajtást megakadályozni” – fogalmazott ifj. Lominci Zoltán, a Civil Összefogás Fórum szóvivője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya a Hír TV kérdésére azt mondta, hogy a NET segítségét olyan ügyfelek kérik, akik egyáltalán nem képesek fizetni a hitelüket. A törlesztőrészlet csökkenése ezért nem változtat a helyzetükön, különben nem az Eszközkezelőhöz fordultak volna, hanem az árfolyamgátat választják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!