2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Matolcsy György: Problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése

Válaszolt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Novák Elődnek – vette észre az Index. Mint ismert: a Mi Hazánk Mozgalom képviselője „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni?” címmel szegezett kérdést a bakelnökhöz.

  •  Matolcsy György: Problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése

„Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50.000 forintos bankjegyek bevezetése” 

– olvasható Matolcsy válaszában, amelyet aztán bővebben is megmagyarázott: „2023-ban az előző évhez képest a 20.000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, s mindössze az 500 és az 1000 forintos címletek esetén tapasztalhattunk markáns — 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos — állománybővülést.”

A bankvezető még azt is hozzátette: „A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata.” 

Ennek kapcsán kijelenthető, hogy az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A jegybankelnök kifejtette, hogy a forgalomban levő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása, vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján.

A Mandiner - a fenti cikket illusztrálandó, képet közölt arról, hogy "egy Reddit-felhasználó már 2022-ben eljátszott az ötvenezer forintos gondolatával, szerinte így fog kinézni a bankjegy a régi százforintosról vett Kossuth Lajossal, illetve a Magyar Nemzeti Bank épületével."

Forrás: Mandiner

Fotó: Reddit

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!