2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Gazdaság

A jegybank devizatartalékainak terhére kész segíteni

Devizatartalékainak egy részét is felhasználná a nemzeti bank a devizahitelesek megmentésére. Matolcsy György emellett bejelentette, hogy a jegybank már októbertől folytatja a növekedési hitelprogramot.

Ellenzi a devizahitelek azonnali forintosítását a Magyar Nemzeti Bank. A devizatartalék egy részének terhére viszont más megoldást támogatnának – ezt Matolcsy György jegybankelnök jelentette be szerdán. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke kedden azt mondta: beláthatatlan következményei lennének, ha a kölcsönöket egyszerre váltanák át.

A Magyar Nemzeti Bank is a kormányra vár a devizahitelek sorsával kapcsolatban. A jegybankelnök azt mondta: nem támogatják, hogy az összes kölcsönt egyszerre átváltsák forintra. Az MNB-nek törvény írja elő, hogy a pénzügyi stabilitást felügyelje – Matolcsy szerint ez sérülne.

– A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi stabilitás felől minden olyan megoldást ellenezni fog, ami egyetlen pillanatra összpontosítja az összes terhet – fogalmazott Matolcsy György. A jegybank devizatartalékainak terhére viszont készek segíteni. A jegybankelnök szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a devizahitelek eltűnjenek a gazdaságból. Ennek érdekében az árfolyamgát megerősítését is támogatnák: „egy árfolyamgát megerősített változatot, azt szakmai elemzések alapján, nem tartunk rossznak”.

A Hír TV kereste a bankszövetséget, de nem akartak nyilatkozni.A bankszövetség elnöke egy konferencián úgy fogalmazott: a bankok nem lehetnek veszteségesek, a szociális problémákat pedig nem a pénzintézeteknek kell megoldani. Patai Mihályt a bankok devizahitelezésben vállalt felelősségéről kérdezték a résztvevők. Szerinte bár a magyar bankrendszer stabil, negyedik éve nem nyereséges az ágazat: a hitelezés például 88 százalékkal esett vissza. A bankszövetség elnöke kedden arról beszélt: ha a kölcsönöket egyszerre váltanák át, annak beláthatatlan következményei lennének. „Több ezer milliárd forintról van szó, egyszerűen napokon belül szétverjük a forint árfolyamát, ez mindenkinek rossz. Nekem rossz, önnek rossz, mindenkinek rossz” – fogalmazott Patai Mihály.

Eltorzítás

A pénzügyi jogok biztosa szerint ez nem igaz. Korábban a legnagyobb kereskedelmi bank elnöke is csak 900 milliárd forintról beszélt. „Ezek olyan számok, amelyeket először ellenőrizni kellene. Mielőtt még elkezdődött volna a tárgyalás, ilyen érveléssel előjönni korai – mondta Doubravszky György. – Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a devizában nyilvántartott hitelezésért az anyabankok felelnek, tehát azt mondani, hogy a magyarországi bankrendszerre milyen veszély hárul, azt mondom, ez a dolgok eltorzítása. Alapvetően az anyabankokat és a leánybankokat együtt kellene vizsgálni” – tette hozzá a pénzügyi jogok biztosa.

A kormánypártok múlt héten szólították fel a bankokat arra, hogy november elsejéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, és a szerződéseket módosítsák az ügyfelek javára. Ellenkező esetben a problémát a kormány oldja meg.

Mint ismert, Matolcsy György szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszámolt: hogy a jegybank már októbertől folytatja a növekedési hitelprogramot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.
Svenk: A S.E.R.E.G. + videó

Svenk: A S.E.R.E.G. + videó

Miért szeretik annyira az emberek – immár a magyarok is – a sorozatokat? A témáról Kenderessy Szabolcsot, a Sorozatwiki.hu főszerkesztőjét kérdeztük a Svenkben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.
Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!