2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gazdaság

Mást mond Lázár és a vidékfejlesztési államtitkár

Nem kommentálja a földművelésügyi miniszter a vidékfejlesztési államtitkárnak azt a kijelentését, hogy az elvonások miatt a nagygazdaságok visszafoghatják az állattenyésztést. Az MSZP a feketegazdaság erősödésétől tart, a szocialisták a támogatási rendszer átalakításáról az Országgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülésén hallgatnák meg a kormány illetékeseit. A Fidesz szerint a baloldal a családi gazdaságok helyett a nagybirtokosok oldalán áll.

A földművelésügyi miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be az uniós mezőgazdasági támogatások átcsoportosítását. A kormány 2020-ig, az uniós költségvetési ciklus végéig évi húszmilliárd forintot von el a nagybirtokoktól. „Az állattartók számára extra támogatást, a párhuzamos hét évben mintegy 220 milliárd forint támogatást vezet be. Tehát nem kevesebb támogatás lesz, hanem több támogatás lesz, nem kevesebb állat lesz, hanem több állat lesz várhatóan a következő időszakban” – fogalmazott Lázár János.

A nagygazdaságoknál várhatóan kevesebb állat lesz. Ezt nemcsak az egyik agrár-érdekképviselet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége mondja, hanem a vidékfejlesztési államtitkár is, aki Lázár János beosztottja. „Azt el kell mondani, hogy a legnagyobb gazdaságok, ők, ugye, az állattartással foglalkoznak, őket érinthetik, azaz érezhetik úgy, hogy esetleg az állatállományban vagy esetleg a munkaállományban csökkenések következnek be és munkahelyek szűnnek meg” – mondta Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A vidékfejlesztési államtitkár nyilatkozatát a földművelésügyi miniszter nem kommentálta. „A több munkahelyet a mezőgazdaságban program a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium közös kezdeményezése – mikor több forrás lesz egy területen, az munkahelyeket is teremt, mi a termelésen keresztül segítjük elő az új munkahelyek létrejöttét. 50-70 ezer új munkahely jön létre, azt, hogy egy másik minisztériumnál milyen vélemények fogalmazódnak meg, én nem kívánom kommentálni, Lázár úr erre nyilván fog majd válaszolni, erre a kérdésre” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A nagygazdaságok veszteségeit mérsékelhette volna, ha a megvont támogatásból leírhatják az előző évben kifizetett munkabéreket és járulékokat. Ezt a lehetőséget azonban a kormány nem adta meg nekik – emlékeztetett az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának egyik MSZP-s tagja. „Ez azt fogja jelenteni, hogy a legális, bejelentett munkavállalókat nagymértékben kell, hogy elengedjék azok a mezőgazdasági szövetkezetek és azok a közepes vállalkozások, amelyek eddig a gerincét adták a mezőgazdasági termelésnek. Több százezer feletti munkaerőt alkalmaztak eddig az országban, az érdekképviselet és a szakszervezet szerint mintegy 40-50 ezer munkahelyet érinthet ez a kérdés” – közölte Legény Zsolt.

A szocialisták jövő héten, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának rendkívüli ülésén hallgatnák meg a támogatási rendszer átalakításáról Fazekas Sándort és Lázár Jánost.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!