2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

Energiatudatossággal a vállalkozások versenyképességéért (x)

Magyarországon az energiatudatosság egyelőre minden harmadik vállalkozás számára másodrendű szempont.

Nyugat-Európában hosszú évek óta a vállalati kultúra része az energiatudatosság, vagyis az energiafelhasználás átgondoltsága és a törekvés az energiafogyasztás csökkentésére. Ezen elv érvényesülése, amellett hogy érezhető hatással van a gazdasági növekedésre, jelentős versenyelőnyt is biztosít a cégek számára. A rövid távú profit mellett egyre több vállalkozás számára a környezet megóvása is a mindennapi működés részévé vált. Ezzel szemben hazánkban az energetikai beruházásokhoz elválaszthatatlanul párosult az az előítélet, hogy költségesek és a megtérülésük is lassú. Ennek következtében az egyes cégek pénzügyi tervezésében gyakran a „ha marad rá pénz” kategóriába kerülnek az energiatudatos beruházások.

Hol a probléma forrása?

Kézzelfogható példa, mikor azt mondjuk, hogy otthonunkhoz hasonlóan az irodánkban vagy a műhelyünkben a hagyományos izzók energiatakarékosra cserélése csökkenti az áramszámlát. De vajon hogyan állnak a kérdéshez a hazai vállalatok és vállalkozók?

Annak felismerését, hogy a rendelkezésünkre álló energiát vállalkozásunk telephelyén vagy akár otthonunkban nem megfelelően hasznosítjuk, energiatudatosságnak nevezzük. Ha teszünk annak érdekében, hogy a felhasznált energia jól hasznosuljon, akkor energiahatékonyak vagyunk.

Az energetika azonban nem egy mindenki számára átlátható, egyszerű téma, nem is lehet mindenki energetikai szakértő. A piacon azonban jelenleg is vannak komplex és személyre szabott szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, amelyek az energiafelhasználásuk racionalizálását – és így a környezet megóvását – szem előtt tartó vállalkozásoknak nyújtanak szakmai segítséget.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata, az MVM Partner Zrt. a nagyvállalatok mellett kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt minőségi energetikai szolgáltatásokat, amelyek segítséget jelenthetnek mindazon vállalkozásoknak, amelyek energiahatékony megoldásokkal kívánnak élni. Ezen megoldások – amellett, hogy pénzben kifejezhető költségcsökkenést is hozhatnak – versenyelőnyt is biztosíthatnak az immár energiatudatos vállalkozások számára.

„Az MVM Partner Zrt. elkötelezett amellett, hogy segítse a magyar vállalkozásokat az energiatudatosság útjára lépni. Ez nem elsősorban üzleti megfontolás, hanem annak jele, hogy cégünk elhivatott környezetünk megóvása érdekében is. Szolgáltatásainkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a hazai vállalkozások úgy legyenek versenyképesek, hogy közben energiafelhasználásuk maximálisan hatékony” – hangsúlyozta Major György, az MVM Partner Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese.

Az MVM Partner Zrt. 2013. évi, országos, 2297 vállalkozás bevonásával készült felmérése azt mutatja, hogy a hazai vállalatok kétharmada számára fontos az energiatudatosság. De vajon hány vállalkozás tesz lépéseket az energiahatékony működés irányába?

Elképzelhető-e költségcsökkenés átalakítás nélkül?

A fűtés korszerűsítése, miáltal gyorsabban elérhető – megfelelő hatásfok mellett – az üzemi hőmérséklet, a szigetelt nyílászárók, illetve az energiatakarékos izzók az energiahatékonyság irányába tett első lépések. Mindemellett kiemelkedően fontos a felhasznált energia optimalizálása, a megfelelő szerződéses feltételek, a műszaki hibák orvoslása és az energetikai beruházások szakszerű megtervezése is.

Az MVM Partner Zrt. olyan szolgáltatási portfóliót dolgozott ki, amely révén az energiafelhasználás szinte minden területén képes a problémákat azonosítani és előremutató szakmai javaslatokat tenni.

Ha egy vállalkozás már meghozta a döntést, hogy tudatos villamosenergia-felhasználó cégként működik tovább, akkor az MVM Partner Zrt. szakértői az Áramőr elnevezésű szolgáltatás keretében villamosenergia-audit és helyszíni vizsgálatok során azonosítani tudják a veszteségpontokat és a veszélyforrásokat. Emellett a részletes elemzés révén számszerűsítik az elérhető költségmegtakarítást is.


Természetesen nem minden esetben van szükség valamilyen energetikai beruházásra vagy műszaki átalakításra. Sok esetben elég lehet, ha a vállalkozás szakemberek bevonásával kiszűri a számlázási hibákat vagy módosítást kezdeményez az előnytelennek ítélt szerződéses pontok vonatkozásában. Mindebben segítséget nyújt az MVM Partner Zrt. akár 24 hónapra visszamenő energiakereskedelmi és rendszerhasználati számlaelemzéssel és a hálózathasználati, valamint hálózatcsatlakozási szerződések átvizsgálásával. Más esetben az is elegendő, ha például a szerződéses keretek között a rendszerhasználati tarifákat a cég működésének jellemzőihez igazítják, melyben az MVM Partner Zrt. szintén segítségére tud lenni.

Veszteségpontok azonosítva

Amennyiben az adott cég telephelyén az energiafelhasználás változatos formáival találkozhatunk, érdemes egy hőkamerás épületdiagnosztikát is elvégeztetnünk. Hasonló a helyzet, ha penészes fallal, szivárgó fűtési rendszerrel küzdünk, vagy csak hőszigetelést tervezünk. E diagnosztikai szolgáltatás révén megtudhatjuk, hogy pontosan mely pontokon ér bennünket a legnagyobb hőveszteség.


A vizsgálat eredményeként feltárhatunk korábbi, a nem megfelelő kiépítés során történt mulasztásokból adódó műszaki vagy épületszerkezeti hibákat, veszteségpontokat, és ezek megszüntetésével megelőzhető például a fal beázása, amely károsíthatja a műszaki eszközöket, a vezetékeket is, és legrosszabb esetben akár egy gyártósor nem várt leállásához is vezethet. A feltárt hiányosságok orvoslása komoly üzemviteli, épületszerkezeti vagy épületgépészeti problémákat előzhet meg. A vizsgálat végén elkészített jelentés rávilágíthat arra, hogy a nyílászárók cseréjével, a homlokzati hőszigetelési mutatók javításával nagyságrendileg mekkora költségcsökkenés érhető el a megfelelő beruházások elvégzését követően. A hőkamerás épületdiagnosztikai módszerrel az MVM Partner Zrt. szakértői műszaki, villamosipari veszteségpontokat, hibákat is fel tudnak tárni még akár azelőtt, hogy a rejtőzködő hiba veszélyt jelenthetne. Villamos elosztókban vagy nagyobb gépegységek villamos rendszereiben ezzel a módszerrel felmérhetők például a rossz illesztésből adódó hőveszteségi pontok, vagy akár azon mechanikai hibák, amelyek egy esetleges tűz esetén akár nagyobb területre kiterjedő komolyabb kárt is okozhatnak.


Egy vállalatvezető vagy vállalkozó, akinek cégénél az MVM Partner Zrt. szakemberei elvégezték a helyszíni hőkamerás épületvizsgálatot, már felelős döntést hozhat a szükséges energiahatékonysági fejlesztésekről, ami jelentősen megkönnyítheti a pénzügyi tervezést is.

Az MVM Partner Zrt. Energetikai Tanúsítás elnevezésű szolgáltatása rámutat az adott épület hőtechnikai és épületgépészeti hiányosságaira, amelyeket így könnyebben tud az adott cég költséghatékony módon orvosolni. Az energetikai tanúsítás azonban nemcsak lehetőség, hanem bizonyos esetekben kötelezettség is azon vállalkozások számára, amelyek új építésű ingatlanjukat kívánják használatba venni, illetve meglévő ingatlanjukat szeretnék eladni vagy egy évet meghaladó időtartamra bérbe adni.

Pénzes László, az MVM Partner Zrt. műszaki támogatás osztályvezetője

– Milyen területeken és mennyit lehet megtakarítani az MVM Partner Zrt. és az Áramőr segítségével?

– Utolsó húsz vizsgálatunk során közel 14 millió forint értékű megtakarítási javaslatot adtunk át a megrendelőknek. Az esetek közel 90 százalékában műszaki problémákat tártunk fel, amelyekhez sokszor gazdasági vagy szerződéses jellegűek is társultak. Felméréseink alapján az Áramőr szolgáltatásunk segítségével átlagosan a villamosenergia-költség 10 százaléka takarítható meg.

 

– Mi volt az eddigi legmagasabb megtakarított összeg, amelyet beruházások nélkül ért el egy cég?

– Az energetikai beruházások magas költsége sokszor elriasztja a vállalkozókat attól, hogy az energiahatékonysági intézkedéseket kivitelezzék. A legfeljebb 0,5 GWh éves villamosenergia-fogyasztású telephelyek esetén beruházás nélkül átlagosan 442 ezer forint elérhető költségcsökkentési lehetőséget realizáltunk a vállalkozások számára. Az eddig elvégzett vizsgálatok összességére vonatkozóan a legmagasabb, beruházás nélkül elérhető megtakarítási javaslatunk több mint kétmillió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!