2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Gazdaság

Március–április között érkezik a banki értesítő

Márciusban, áprilisban kapják meg a devizahitelesek a banki értesítőt az elszámolásról és a forintosításról, a törlesztőrészletek májustól csökkennek – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A jegybank azt tanácsolja az adósoknak, hogy a postacím megváltozását minél hamarabb jelentsék be a banknak, az ehhez szükséges űrlapok az MNB és a pénzintézetek honlapjairól is letölthetők.

Január közepén a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, az alpesi valuta 40 forinttal ér többet most, mint a múlt hónap elején, 290 forint felett kereskednek vele. A devizahitelesek többségének mégsem nőnek a terhei, az általuk felvett jelzálogkölcsönt a tavaly novemberi árfolyamon, azaz 256 forinton váltják át a kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása szerint.

„Egy pénzügyi katasztrófát sikerült elhárítanunk. Ha nem léptünk volna időben, akkor hozzávetőleg 700 milliárd forinttal több adóssággal kellene szembenézni a magyar családoknak” – mondja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az adósoknak semmit nem kell tenniük, a forintosítás február elsejei időpontja a bankokra és a pénzintézetekre vonatkozik. Február 1-je nemcsak a forintosítás, hanem az elszámolás napja is. A tőketartozás a tisztességtelenül felszámított árfolyamrés, illetve a törvénytelennek ítélt egyoldalú kamatemelések összegével csökken. Az elszámolással átlagosan 25-30 százalékkal lesznek alacsonyabbak a törlesztőrészletek.

„Abban az esetben, hogy ha ők márciusban már kézhez kapják a bankjuktól az értesítést, akkor áprilistól már a csökkentett törlesztőrészletet fizetik. Ha ez kitolódik áprilisra, ugye, március–április között kaphatják meg az értesítést, ha áprilisban kapják meg, akkor már májustól érezhetik a csökkentett törlesztőrészleteket” – magyarázta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A forintosítás nem, de a banki elszámoltatás a devizában felvett gépjárműhitelekre és a személyi kölcsönökre is vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Széleskörű programokkal várták a piacokra látogatókat

Szeptember 22-e a Nyitott Piacok Napja. A rendezvény elsősorban a vásárlóknak szól és a piacozáshoz akar kedvet csinálni. Ez a hazai kezdeményezés a Vásárcsarnokok, Piacok Együttműködési Fórumának első megvalósult együttműködése.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!