2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Gazdaság

Már mutatkoznak az orosz szankciók hatásai

Csökken az idényzöldségek ára az európai piacokon. A paradicsom, a paprika és az uborka már most 4-5 százalékkal kevesebbe kerül, mert az orosz szankciók miatt több termék marad az európai piacon. Az Európai Bizottság kártérítést ígér azoknak a gazdáknak, akiknek veszteséget okoz az alacsonyabb felvásárlási ár.

Az oroszoknak szedik az almát a szerbek. Déli szomszédunk az elsők között profitál az orosz–európai gazdasági hidegháborúból. Idén már 70 százalékkal nőtt a szerb élelmiszerexport Oroszország felé. „Ez komoly esély Szerbiának, hiszen a szomszédaink többségét sújtja a szankció, mi pedig ezt ki tudjuk használni. Ehhez viszont gyors és nagy értékű beruházásokra van szükség és a szerb kormány beavatkozására, hogy élni tudjunk ezzel az előnnyel” – véli Milan Prostran mezőgazdasági szakértő.

Az európai uniós cégek úgy játszhatnák ki az embargót, ha harmadik országon, Svájcon, Szerbián, vagy épp Törökországon keresztül juttatnák az árut Oroszországba. Rajtuk kívül a kaukázusi országok járnak még jól, de ezek nem tudják pótolni a kieső uniós exportot. „A szankcióknak már látjuk a hatásait: nyugati nagybefektetők jelentek meg, hogy nálunk szeretnének üzletelni, mert ránk nem vonatkoznak a szankciók. A szerb cégek egy-két hónap alatt nem tudják átírni a meglévő szerződéseket, viszont a jövőben mi jelenthetjük a kaput Oroszország felé” – mondta Zeljko Sertic, a szerb kereskedelmi kamara elnöke.

Az Európai Unió évente 10 milliárd euró értékű mezőgazdasági terméket exportál Oroszországba, ez körülbelül annyi, mint a paksi bővítés ára. Orbán Viktor kijelentésével, hogy a szankciókkal az EU magát lőtte lábon, az európai vezetők nem értettek egyet, viszont a szankciók miatti veszteséget más tagállamok, az olaszok, a franciák, a spanyolok is az Európai Bizottsággal fizettetnék ki. A termelők azért aggódnak, hogy az Európában maradó készlet lenyomja az itteni árakat. „Bizonyos termékek esetében már most érezhető az ár változása. Ezek elsősorban idényzöldségek, mint a paradicsom, az uborka, a paprika, ahol már elkezdődött a szezon. Itt már 4-5 százalékkal csökkentek az európai árak és ez folytatódni fog más termékekkel is” – közölte Roger Waite, a mezőgazdasági bizottság szóvivője.

Az uniós gazdákhoz képest igazán rosszul az oroszok járnak. Az élelmiszerárak idén már 15 százalékkal drágultak, a húsok 50 százalékkal. Az oroszok a szükségletük harmadát tudják a Szerbiához és Fehéroroszországhoz hasonló helyekről pótolni, a többit kénytelenek a mostani árnál 15-20 százalékkal drágábban, például Dél-Amerikából importálni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!