2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Már mutatkoznak az orosz szankciók hatásai

Csökken az idényzöldségek ára az európai piacokon. A paradicsom, a paprika és az uborka már most 4-5 százalékkal kevesebbe kerül, mert az orosz szankciók miatt több termék marad az európai piacon. Az Európai Bizottság kártérítést ígér azoknak a gazdáknak, akiknek veszteséget okoz az alacsonyabb felvásárlási ár.

Az oroszoknak szedik az almát a szerbek. Déli szomszédunk az elsők között profitál az orosz–európai gazdasági hidegháborúból. Idén már 70 százalékkal nőtt a szerb élelmiszerexport Oroszország felé. „Ez komoly esély Szerbiának, hiszen a szomszédaink többségét sújtja a szankció, mi pedig ezt ki tudjuk használni. Ehhez viszont gyors és nagy értékű beruházásokra van szükség és a szerb kormány beavatkozására, hogy élni tudjunk ezzel az előnnyel” – véli Milan Prostran mezőgazdasági szakértő.

Az európai uniós cégek úgy játszhatnák ki az embargót, ha harmadik országon, Svájcon, Szerbián, vagy épp Törökországon keresztül juttatnák az árut Oroszországba. Rajtuk kívül a kaukázusi országok járnak még jól, de ezek nem tudják pótolni a kieső uniós exportot. „A szankcióknak már látjuk a hatásait: nyugati nagybefektetők jelentek meg, hogy nálunk szeretnének üzletelni, mert ránk nem vonatkoznak a szankciók. A szerb cégek egy-két hónap alatt nem tudják átírni a meglévő szerződéseket, viszont a jövőben mi jelenthetjük a kaput Oroszország felé” – mondta Zeljko Sertic, a szerb kereskedelmi kamara elnöke.

Az Európai Unió évente 10 milliárd euró értékű mezőgazdasági terméket exportál Oroszországba, ez körülbelül annyi, mint a paksi bővítés ára. Orbán Viktor kijelentésével, hogy a szankciókkal az EU magát lőtte lábon, az európai vezetők nem értettek egyet, viszont a szankciók miatti veszteséget más tagállamok, az olaszok, a franciák, a spanyolok is az Európai Bizottsággal fizettetnék ki. A termelők azért aggódnak, hogy az Európában maradó készlet lenyomja az itteni árakat. „Bizonyos termékek esetében már most érezhető az ár változása. Ezek elsősorban idényzöldségek, mint a paradicsom, az uborka, a paprika, ahol már elkezdődött a szezon. Itt már 4-5 százalékkal csökkentek az európai árak és ez folytatódni fog más termékekkel is” – közölte Roger Waite, a mezőgazdasági bizottság szóvivője.

Az uniós gazdákhoz képest igazán rosszul az oroszok járnak. Az élelmiszerárak idén már 15 százalékkal drágultak, a húsok 50 százalékkal. Az oroszok a szükségletük harmadát tudják a Szerbiához és Fehéroroszországhoz hasonló helyekről pótolni, a többit kénytelenek a mostani árnál 15-20 százalékkal drágábban, például Dél-Amerikából importálni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!