2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Már lehet pályázni a dohányárusítási engedélyre

Megjelent a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó pályázati kiírás. A trafikok, boltok, üzletek február közepéig jelentkezhetnek az állami rendszerbe. Az elbírálás legfontosabb szempontja az üzleti terv lesz, erre kaphatnak a legtöbb pontot a pályázók.

Az egyik üzlet már a második világháború óta dohányboltként működik Budapesten, a József körúton. A rendszerváltás óta ugyanaz a család vezeti. Nagypál Zoltán azt mondja, annyi a nyereségük, mintha közalkalmazotti fizetést kapnának. Szerinte nincs más választásuk, minthogy pályázzanak az állami koncesszióra. A díj mértéke a település lakosságszámától függően havonta 8.000 és 20.000 forint között lehet. A pályázati kiírást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Budapesten jelképesen egy komáromi dohány-kiskereskedőnek adta át.


Pintér Éva családja is ebből él évtizedek óta. Azt még nem döntötték el, hogy kaparós sorsjegyeket, totót, és lottót is szeretnének-e árulni. Az erről szóló módosítást a héten fogadta el az Országgyűlés. A szerencsejáték-termékek árrése 6 százalék, ami több mint a dohánytermékek 3-5 százalékos haszna. „Hát még ennyire nem gondolkodtunk előre. Ez most bőven elég feladatot ró ránk, hogy ezt a koncessziós pályázatot beadjuk” – nyilatkozta Pintér Éva.

Az értékelési szempontok között szerepel a hétvégi, illetve a hétköznapi nyitvatartási idő hossza, a lakóhely közelsége és a foglalkoztatottak száma. Pontot ér az üzleti terv és az is, ha a pályázó megváltozott munkaképességű.
„Az tud jó üzleti tervet írni, aki gyakorlatilag régóta ezzel foglalkozik, mindent tud a dohány kiskereskedelemről. A törvény szelleme azt sugallja, hogy a kis magyar családi vállalkozásokat részesíti előnyben, azt hiszem, hogy egy jó dohányüzlet egy családot eltart, és 20 évre egy biztos megélhetést biztosít nekik” – szögezte le Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Munkahelyüket féltik

A Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete petícióban tiltakozott, mert szerintük tízezer munkahely kerülhet veszélybe. Ezt a kereskedők egyesülete cáfolja. „Hogyha valamely bolt hosszabb nyitvatartási idővel fog működni, akkor munkaerő felvételére, foglalkoztatásra fog sor kerülni” – mondta Adorjánné Pordán Éva, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének titkára.

A pályázatokat 2013 február közepéig kell benyújtani, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felállított bizottság 1 hónap alatt bírálja majd el. A szerződések júliustól lépnek életbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!