Az első fürtöket kézzel szedték le Ordacsehiben. A szőlő egy nemzeti színű szalaggal átkötött dobozba került, Badacsonyban majd ebből készül először must. A többit már géppel szüretelték, a kombájn néhány óra alatt végzett a 3,6 hektáros csabagyöngye-ültetvényen.
Ez a magyar nemesítésű szőlőfajta érik legkorábban Európában, s az első szüretet mindig Ordacsehiben tartják. Az újbor már szeptember elejére elkészül. „Ez könnyű, nagyon gyümölcsös, szőlőízű bor. Az egész ízstruktúrája közel van a szőlő ízéhez, és nagyon friss” – magyarázta Varga Bálint tulajdonos.
A csapadékos nyár miatt sok betegség támadta meg a szőlőt, ezért kiemelten fontos volt a növényvédelem. Az idei termés mennyisége és minősége még sok mindenen múlhat, a szakemberek egyelőre óvatosan jósolnak. „Úgy gondolom, hogy a cukorfok nem éri el az eddigi évek átlagát, a rengeteg eső ugyanis fölhígította a cukor beltartalmi értékeit, tehát sem savban, sem cukorban nem érjük el a korábbi évekét” – mondta a Hír TV-nek Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatának vezetője.
A szőlősgazdák szerint csak akkor lehet jó az idei évjárat, ha az ősz száraz és napos lesz. A szüret jövő héten az irsai olivér szedésével folytatódik.