2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Már le is szedték az első fürt szőlőket

Megkezdődött a szüret a Balatonnál. A csabagyöngye nemcsak Magyarországon, hanem az egész északi féltekén a legkorábban érő szőlőfajta. Badacsonyban bor készül belőle, amely már szeptember elején a boltokba kerül. Az esős nyár nem kedvez a szőlőtermésnek. A később érő fajtáknál még nem látni, milyen lesz a minőség, a szőlősgazdák a szárazabb őszben bíznak.

Az első fürtöket kézzel szedték le Ordacsehiben. A szőlő egy nemzeti színű szalaggal átkötött dobozba került, Badacsonyban majd ebből készül először must. A többit már géppel szüretelték, a kombájn néhány óra alatt végzett a 3,6 hektáros csabagyöngye-ültetvényen.

Ez a magyar nemesítésű szőlőfajta érik legkorábban Európában, s az első szüretet mindig Ordacsehiben tartják. Az újbor már szeptember elejére elkészül. „Ez könnyű, nagyon gyümölcsös, szőlőízű bor. Az egész ízstruktúrája közel van a szőlő ízéhez, és nagyon friss” – magyarázta Varga Bálint tulajdonos.

A csapadékos nyár miatt sok betegség támadta meg a szőlőt, ezért kiemelten fontos volt a növényvédelem. Az idei termés mennyisége és minősége még sok mindenen múlhat, a szakemberek egyelőre óvatosan jósolnak. „Úgy gondolom, hogy a cukorfok nem éri el az eddigi évek átlagát, a rengeteg eső ugyanis fölhígította a cukor beltartalmi értékeit, tehát sem savban, sem cukorban nem érjük el a korábbi évekét” – mondta a Hír TV-nek Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatának vezetője.

A szőlősgazdák szerint csak akkor lehet jó az idei évjárat, ha az ősz száraz és napos lesz. A szüret jövő héten az irsai olivér szedésével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!