A növényi termékek inflációjának lefékeződését a zöldségfélék, a burgonya és a gabonafélék áremelkedési ütemének erőteljes lassulása egyaránt okozta. Míg az élőállatok és állati termékek fokozódó áremelkedéséhez mindkét termékcsoport hozzájárult.
A gabonafélék átlagosan mindössze 0,8 százalékkal drágábbak, mint tavaly májusban, míg az előző hónapban még 9,4 százalékos volt az éves áremelkedés. A búza felvásárlási árának éves emelkedése az áprilisi 17,0 százalékról 14,7 százalékosra mérséklődött, a kukorica májusban 13,0 százalékkal került kevesebbe, mint egy éve, míg áprilisban 0,4 százalékkal volt olcsóbb.
A zöldségfélék éves átlagos áremelkedésének üteme az áprilisi 27,0 százalékosról 16,7 százalékosra lassult, a burgonyáé 142,4 százalékosról 76,0 százalékosra. A zöldségek közül a vöröshagyma májusban még mindig kétszer olyan drága volt, mint egy éve, 109,1 százalékkal kerül többe, míg áprilisban 125 százalékkal volt magasabb az ára.
A sárgarépa drágulása az áprilisi 47,6 százalékról 23,3 százalékosra lassult, a fejes káposztáé 84,5 százalékról 19,2 százalékra, a fejes saláta viszont csak 1,5 százalékkal maradt olcsóbb egy évvel korábbi áránál, míg áprilisban 20,0 százalékkal volt alacsonyabb az ára. Az uborka ára áprilisban még 1,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, májusban már 6,8 százalékkal került többe, a paradicsom májusban már 3,6 százalékkal olcsóbb lett, míg áprilisban 8,2 százalékkal drágult. A karfiol ára az egy évvel korábbi szint körül mozog, áprilisban 2,8 százalékkal alatta, májusban 0,8 százalékkal fölötte volt.
Az élőállatok felvásárlási ára 13,4 százalékkal lett magasabb a tavaly májusinál az áprilisi 8,2 százalékos emelkedés után. A vágósertés ára 27,5 százalékkal magasabb a tavaly májusinál az áprilisi 16,6 százalék után, a vágómarha 4,4 százalékkal drágább.
A tej felvásárlási ára 7,4 százalékkal volt magasabb májusban, de már áprilisban is 6,3 százalékkal emelkedett, a tojás 1,2 százalékkal volt drágább, mint tavaly májusban, bár áprilisban még 2,0 százalékkal olcsóbb volt.
MTI