2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Magyarországon a járvány nem vezetett a fiatalok munkanélküliségéhez

Magyarországon a járvány nem vezetett a fiatalok munkanélküliségéhez - nyilatkozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

  • Magyarországon a járvány nem vezetett a fiatalok munkanélküliségéhez

A lap keddi számban megjelent interjúban az államtitkár kifejtette, Európa többi országával szemben Magyarország elkerülte a fiatal, 25 év alatti munkavállalók és a pályakezdők tömeges elbocsátását, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a fiatalok foglalkoztatottsága októberben már megközelítette a járvány előtti szintet.

Az érintett korcsoportban a munkanélküliségi ráta még a 2019. októberinél is alacsonyabb volt. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország mellett egyedül Ausztriában csökkent a fiatalok munkanélkülisége. A 27 tagállamban az átlagos 15,3 százalékos ifjúsági munkanélküliség egy év alatt 18 százalékra nőtt, több mint négyszázezer fővel - tette hozzá.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a fiatalok állásának megőrzéséhez érdemben járultak hozzá a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, az átfogó programoknak köszönhetően több mint egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerő-piaci vagy képzési segítségben, a munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programok fiatalok tízezreinek elhelyezkedését segítik a járvány eleje óta.

A júniusi foglalkoztatási mélypont óta mintegy húszezerrel dolgoznak többen a 25 év alattiak közül - ismertette az államtitkár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatait. Hozzátette, a nyári hónapok után is folytatódott a javulás, ősztől további több mint tízezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma a fiatalok körében, arányuk pedig egyre kisebb a munkát keresők között.

Bodó Sándor kiemelte, Magyarország továbbra is az unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma öt hónapja csökken.

Az államtitkár szólt arról, hogy külön segítség a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű csoportnak az október közepén indult Vállalkozások munkaerő-támogatása elnevezésű program, amelyben a részt vevő munkáltatóknak öt hónapon keresztül havi százezer forintos támogatást nyújt az állam, ha fiatalokat alkalmaznak. A kormányhivatalokhoz rövid idő alatt olyan mennyiségű kérelem érkezett, ami egyértelműen azt mutatja, hogy van igény a fiatalok foglalkoztatására - jegyezte meg Bodó Sándor.

Az ITM államtitkára elmondta, a gazdasági visszaesés időszakában a fiatalok jelentik az egyik legsérülékenyebb munkavállalói csoportot, ezért külön figyelmet fordít rájuk a kormány. A munkahelyük megőrzésének eredményeit jól jelzi, hogy az NFSZ adatai sem a 25 év alattiaknál, sem a pályakezdőknél nem jeleztek megnövekedett, a járványhelyzettel összefüggő, nagyszámú regisztrálót. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy nem került sor a fiatalok tömeges elbocsátására - fogalmazott Bodó Sándor.

Az interjúban az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is azért dolgozik, hogy a munkahelyeket tartósan megőrizzük, és tovább ösztönözzük a gazdaság növekedését. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adatokat a fiatalok álláspiaci lehetőségeinek folyamatos bővülése is alátámasztja, hiszen munkájuk iránt egyre nagyobb a kereslet az IT-szektorban, a tudományos és műszaki tevékenységekben, az építőiparban, a kereskedelemben és a pénzügyi szolgáltatásokban.

A fiatalok javuló munkaerő-piaci helyzetéhez a nyári diákfoglalkoztatás és a szezonális munkalehetőségek is hozzájárultak, és továbbra is igaz, hogy minél magasabb valakinek a végzettsége, annál könnyebben tud elhelyezkedni. Ennek megfelelően a diplomás munkanélküliség aránya nagyon alacsony, mindössze egy-két százalék - mondta Bodó Sándor.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!