2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Magyarország kilábalt a recesszióból

Nőtt a GDP az első negyedévben, közgazdasági értelemben vége van a recessziónak. A nemzetgazdasági miniszter a második félévben a bruttó hazai össztermék jelentősebb bővülésére számít.

A vártnál magasabb volt a gazdasági növekedés az első negyedévben, a GDP 0,7 százalékkal bővült az előző három hónaphoz képest. Éves viszonylatban a mutató még mindig negatív az ipari termelés visszaesése miatt, de a mezőgazdaság és hosszú idő után az építőipar teljesítménye nőtt. A hazai és a külföldi elemzők egy része reménykeltőnek tartja a gazdasági folyamatok alakulását. A JP Morgan befektetőház javított előrejelzésén, és recesszió helyett most már enyhe növekedést vár 2013-ban Magyarországon.

Rongálás után felújított játszóteret avatott a nemzetgazdasági miniszter a főváros II. kerületében. A hintákra, csúszdákra 3 és fél millió forintot költöttek. „Mindenképpen dicséretesnek tartom azt, hogy a kerület ezekben a nehéz időkben is, amikor minden forintnak több helye is van, szánt arra forrásaiból, hogy ennek a felújítása megtörténjen” – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Megvolt a helyük azoknak a milliárdoknak is, amelyeket a kormány a központi költségvetésben zárolt a magas államháztartási hiány miatt indított uniós eljárás megszüntetéséhez. Az állami alapok mellett az intézkedés érinti az összes minisztériumot. Legrosszabbul az Emberi Erőforrások Minisztériuma jár, amelynek 17 milliárd forintról kell lemondania, a vidékfejlesztési tárcának pedig közel 12 milliárdról. Miközben az állami kiadások zsugorodnak, a GDP nő, az első negyedévben a bruttó hazai össztermék 0,7 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző három hónapban.

„Ez a mai adat pont azt mutatja, hogy a várakozásaink igazolódnak, a magyar gazdaság kikerült a technikai recesszióból, tehát elmozdult, egy növekedési ütem kezdődött el. Nagyon bízunk benne, hogy az európai gazdaság változása nem fogja majd fékezni ezt a növekedést” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A javuló gazdasági teljesítmény mentheti meg a Kossuth tér átépítését és a stadionberuházásokat is. Ezeket a kormány akkor állítaná le, ha a költségvetési zárolással nem lehetne 3 százalék alatt tartani a hiányt. „Azt tudom mondani, hogy ha a kormány ezt a döntését át kívánja értékelni akkor, erre nyilván csak nyáron kerülhet sor. De még egyszer hangsúlyozom, egyelőre nincs olyan szándék, hogy az értékelés, átértékelés megtörténjen” – mondta Varga Mihály.

LMP: mindent a hiánycél fetisizmusának rendelnek alá

„A Fidesz minden egyes tevékenységét 3 éve a hiánycél fetisizmusnak rendeli alá” – az LMP attól tart, hogy a kiigazítások harmadik lépésében a kormány megemeli a pénzügyi műveletekre kivetett tranzakciós illetéket. – A spekulációs adóra kellene áttérni, amely valóban a multinacionális és spekulatív tőkét adóztatja és nem az egyszerű embereket, és nem kisvállalkozásokat hozza versenyhátrányba – mondta Vágó Gábor független országgyűlési képviselő.

Az Európai Bizottság várhatóan május végére végez a legutóbbi költségvetési kiigazítás értékelésével.

Túl a mélyponton

A GDP adat azt jelzi, hogy a magyar gazdaság túljutott a mélypontján és nem kizárt egy növekedési fordulat – mondta a Hír Televíziónak a Buda-Cash vezető elemzője. Tóth Gergely hangsúlyozta: ha a gazdaság bővülése folytatódik, az segíthet abban, hogy Magyarország már nyáron kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

– Ez nagyon sokat segíthet abban, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta a Hír TV-nek a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője.  – Hiszen régóta hangoztattuk, és szerintem a piaci álláspont is az volt, hogy elsősorban növekedési oldalról kéne valahogy ezt a 3 százalék alatti hiánycélt elérni úgy, hogy ezt Brüsszel is elismerje. Ez az adat azt erősíti meg, hogy a magyar gazdaság túljutott a mélypontján, és nem kizárt, hogy egy növekedési fordulat bekövetkezzen a következő negyedévben. Ha ez megtörténik, akkor sokkal könnyebben lesz tartható a 3 százalék alatti hiánycél – fogalmazott Tóth Gergely.

Az elsők között

A magyar gazdasági növekedési adat az unióshoz képest is kedvező. Az Eurostat közlése szerint az euróövezetben az első negyedévben 1 százalékos volt a visszaesés az előző év hasonló időszakához képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,7 százalékos csökkenést mértek. A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve két, illetve 0,1 százalékos volt a visszaesés. Régiós szinten is az elsők között van a magyar gazdaság. Idén az első negyedévben Észtországban és Csehországban is 1 százalék körüli mértékben esett vissza a gazdaság teljesítménye, de elmaradt a magyar adattól a szlovák és a román GDP növekedése is.

Az MSZP nem lát fordulatot

A kereszténydemokraták biztatónak tartják a magyar gazdaság első negyedéves növekedését. A KDNP szerint a bővülés a többi között segíthet a családi adókedvezmény kiterjesztésében és a pedagógus életpályamodell bevezetésében is. A szocialisták közleményben reagáltak a KSH-adatokra. Az MSZP szerint a növekedés ellenére sem lehet fordulatról beszélni, a párt közleményében azt írja: a gazdaság valódi fellendülését az bizonyítaná, ha hosszú távon is jó adatokat mutatna a GDP. A Jobbik szerint nincs vége a recessziónak, a radikális párt szerint a negyedéves GDP-adatok csak a kormányzati propaganda részei.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!