2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Növekedési pályára állhat Magyarország

A Világgazdaságnak nyilatkozó vezető elemzők 2024-ben 3 százalék körüli gazdasági növekedéssel, éves szinten 5-6 százalék közötti inflációval számolnak. Azt valószínűsítik, hogy jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg.

  • Növekedési pályára állhat Magyarország

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője 2024-ben 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 5,5 százalékos inflációval, kiegyensúlyozott fizetési mérleggel, csökkenő, de a tervezettnél magasabb államháztartási hiánnyal, valamint stabil, 380 forint/eurós árfolyammal számol - írja a Világgazdaság. 

A gazdasági növekedés újraindulása már az idei év közepén elkezdődött. Ami a növekedés természetét illeti, az egy-két feldolgozóipari tevékenységnek (autóipar és akkumulátorgyártás), a mezőgazdaságnak (alapvetően a rendkívüli aszály sújtotta 2022 utáni javulásnak) valamint az energiaimport csökkenésének (mérséklődő áraknak, a kisebb fogyasztásnak és így javuló külső egyenlegnek) köszönhető. A lakossági fogyasztás és a beruházások továbbra is mély visszaesést mutatnak. Ezeken a területeken azonban fokozatos javulást hozhat a jövő év.

Ami a lakossági fogyasztást illeti: az infláció csökkenése melletti 8-10 százalék körüli nominális bérnövekedés ismét reálbéremelkedést, így pedig bővülő fogyasztást hozhat. Mindazonáltal legkorábban 2024 utolsó negyedévében lehet arra számítani, hogy a 2022 első felében elért háztartási fogyasztási szinthez visszatérjünk. 

Az infláció 2023 végén már a 6-7 százalék közötti tartományba tér vissza, majd 2024-ben további mérséklődés jöhet.

2024 végén 5 százalék körüli, az év egészében 5-6 százalék közötti lehet az infláció, majd 2025-ben láthatunk az inflációs célsáv felső széléhez közeli számokat. Ebből következően a monetáris politika kitarthat az óvatos kamatcsökkentések mellett – 2024 közepén 7 százalékos, év végén 6 százalékos alapkamat várható.

Az energiaválság miatt 2022-ben tapasztalt drámai félresiklást követően a külső egyensúly 2023 során látványosan visszabillent a pozitív tartományba. Jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg. Török Zoltán szerint Az említett tényezők a forint árfolyamára stabilizáló hatással lehetnek majd – 380 körüli forint/euró árfolyamra számíthatunk.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy vélte: 

az idei év végére újra beköszöntött a nyári Barbie láz, a piacok rózsaszínben látják a jövő évi kilátásokat. 

A világ vezető jegybankjai az infláció sikeres letörését követően jelentős kamatcsökkentések hajthatnak végre. Az Európai Központi Bank és a Fed is 100-125 bázisponttal mérsékelheti az irányadó rátát.

Hazánk 2023-ban recesszióba süllyedt, a jó hír viszont az, hogy az új termelő kapacitások kiépítése és később termelésbe való bekapcsolódása lökést ad majd Magyarország növekedésének. Emellett a belső fogyasztás is a magyar növekedést hajthatja, nyáron meglendülhet a lakossági költekezés, a várható 5 százalék körüli reálbér-emelkedés miatt. Az Európai Uniótól érkező források részleges feloldása elsősorban a beruházásokon keresztül adhat többlet lendületet az országnak. 

Németh Dávid összességében 2,8 százalékos növekedést vár 2024-re, amely a szektorok szintjén főleg a szolgáltatások területén jelenthet meg.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!