2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Magyar Levente: Sosem volt olyan jó a magyar–kínai viszony

Hír TV

2019. március 29., péntek 21:41

Sosem volt olyan jó a magyar–kínai viszony, mint manapság – erről beszélt a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente szerint egy tízéves tendencia fordul meg azzal, hogy már nem a Nyugat végez beruházásokat Kínában.

Magyarországon is elérhetővé válik az Ázsiában már nagy népszerűségnek örvendő Alipay szolgáltatás. A rendszer arra szolgál, hogy online vásárlások során védőhálót biztosítson a vevők számára. Az első Alipay-terminált az első kerületi Bölcs Vár könyvesboltjában üzemelték be. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta: a magyar pénzügyi szakemberek vezető szerepre törekszenek a pénzügyi innovációk terén.

„A központi bank úgy véli, létfontosságú, hogy egy széleskörű hozzáállással közelítse meg a kínai gazdasági, beruházási és a finanszírozási lehetőségeket, reagálva a globális pénzügyi változásokra és gazdasági helyzetre” – mondta Nagy Márton.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára leszögezte: egyre több a kínai beruházás Európában, amelyet érdemes kihasználni.

„Számos gazdaságpolitikai vita zajlik arról, hogy minek köszönheti Kína a sikereit, de annyi biztos, hogy tíz évvel ezelőtt a Nyugat végzett beruházásokat a távol-keleti országban, mára azonban ez a folyamat megfordult és most Kína viszi sikerre az elképzeléseit” – számolt be Magyar Levente.

Az államtitkár hozzátette: a magyar kínai viszonyok sosem voltak olyan jók, mint manapság.