2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Lízingszövetség: megtorpant a lízingpiac a válság következtében

Az évek óta tempós növekedésben lévő magyarországi lízingpiac az első negyedévben a koronavírus-járvány miatt megtorpant - közölte a Magyar Lízingszövetség hétfőn az MTI-vel.

  • Lízingszövetség: megtorpant a lízingpiac a válság következtében

A lendületes évkezdés után márciusban már megjelentek a járvány kedvezőtlen hatásai, de még így is a lízingpiac viszonylag jó eredménnyel zárta az első negyedévet. A finanszírozott összeg 146 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában, ami 10 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, de megfelel a 2018-as szintnek, a korábbi éveknél pedig magasabb összeg.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben elmondta, a személyautók és furgonok finanszírozása - elsősorban a januári és februári stabilabb eladásoknak köszönhetően - 4 százalékkal nőtt és megközelítette a 63 milliárd forintot.

A teherautó-finanszírozásban 36 százalékkal 25 milliárd forint alá csökkent a finanszírozott összeg, a mezőgazdasági gépek - amelyeknél 2018-ban és 2019-ben is rekord született - az idei első negyedévben gyengébben szerepeltek, ami részben a korábbi kiugró teljesítménnyel magyarázható.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai csaknem 13 milliárd forint értékben finanszíroztak agrárgépeket, ez 24 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A tavaly rekordszintre emelkedő építőgép-finanszírozás az idén az első három hónapban 5,6 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos visszaesés, de még így is kedvező eredmény tekintettel az építőgépek keresletének várható mérséklődésére.

A 2019-es évben szintén nagyon jól teljesítő egyéb gépek - termelő-berendezések területén is komoly, 14 százalékos csökkenés következett be. Ez szintén nem meglepő, hiszen ez az egyik leginkább konjunktúra-kitett szegmens - írják a közleményben.

Tóth Zoltán felidézte, hogy a magyar lízingpiac évek óta lendületes fejlődést ért el, 2018-ban 13 százalékkal 690 milliárd forintra, tavaly további 7 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg.

A lízingszövetség tagvállalatai az idén év elején még azt tervezték, hogy a tavalyinak megfelelő 740-750 milliárd forint körüli finanszírozott összeggel ér véget a 2020-as év, ám a koronavírus-járvány miatt kialakult általános gazdasági válság ez a célt teljesíthetetlenné tette. Az év egészében a tavalyi 740 milliárdos kihelyezés 70-75 százalékának van realitása, ami 520-550 milliárd forint lehet.

A lízingpiac arra számít, hogy az idei visszaesés utáni újraindulásban és az utána várható fejlődésben a lízingcégek az eddiginél is fontosabb szerepet kaphatnak, különösen a lízingkonstrukciók iránt egyre fogékonyabb kis- és középvállalkozások beszerzéseiben, fejlesztésiben, beruházásiban, ezen keresztül pedig a növekedésükben - közölte a Magyar Lízingszövetség.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!