2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 20:00

Gazdaság

Likviditáserősítő intézkedésekről döntött a jegybank

Likviditáserősítő intézkedésekről döntött a jegybank, így 1 hetes futamidejű FX-swap tendereket is meghirdet, valamint az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről döntött - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a honlapján.

Az MNB - figyelembe véve a nemzetközi és hazai piaci folyamatokat - úgy döntött, hogy a bankrendszeri likviditás erősítése és a likviditáskezelés támogatása érdekében a hétfői 1, 3, 6 és 12 hónapos futamidejű FX-swap tenderek mellett napi rendszereséggel 1 hetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a bankok rendelkezésére. További döntésig az MNB az 1 hetes swaptendereket a hét minden munkanapján meghirdeti, a tender paramétereit minden nap a tenderfelhívás megjelentetésekor teszi közzé.

A jegybank közleményében felidézi: hétfőn bejelentette, az üzleti szektor megsegítése érdekében hozott intézkedései részeként, az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről döntött. Az MNB a forintban és egyéb devizában denominált, teljesítő nagyvállalati hitelek fedezetként való elfogadásáról a héten megkezdi az egyeztetést a bankokkal.

A hazai bankok mérlegében jelenleg csaknem 3600 milliárd forint értékben találhatók teljesítő nagyvállalati hitelek, amelyek esetében az MNB egységesen 30 százalékos haircutot alkalmaz. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal, a GDP 5 százalékával bővül a jegybanki likviditásnyújtó műveletek során felhasználható fedezetek értéke - írják.

Az Európai Központi Bank (EKB) honlapja szerint, amikor a központi bank kölcsönt ad a kereskedelmi bankoknak, és biztosítékul fedezetet kér, a fedezetértéket egy korrekciós tényezővel, az úgynevezett haircuttal csökkenti. A korrekciós tényező egy biztonsági puffer, amellyel kezelhetők az értékvesztésből és a fedezet újraértékesítési idejéből eredő problémák, ha a kölcsönt nem fizetik vissza.

A hétfői 1, 3, 6 és 12 hónapos forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen az MNB szintén a megfelelő bankrendszeri likviditás biztosítása érdekében a meghirdetettnél 150 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el, az általa biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 2142 milliárd forintra emelkedik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!