2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Likviditáserősítő intézkedésekről döntött a jegybank

Likviditáserősítő intézkedésekről döntött a jegybank, így 1 hetes futamidejű FX-swap tendereket is meghirdet, valamint az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről döntött - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a honlapján.

  • Likviditáserősítő intézkedésekről döntött a jegybank

Az MNB - figyelembe véve a nemzetközi és hazai piaci folyamatokat - úgy döntött, hogy a bankrendszeri likviditás erősítése és a likviditáskezelés támogatása érdekében a hétfői 1, 3, 6 és 12 hónapos futamidejű FX-swap tenderek mellett napi rendszereséggel 1 hetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a bankok rendelkezésére. További döntésig az MNB az 1 hetes swaptendereket a hét minden munkanapján meghirdeti, a tender paramétereit minden nap a tenderfelhívás megjelentetésekor teszi közzé.

A jegybank közleményében felidézi: hétfőn bejelentette, az üzleti szektor megsegítése érdekében hozott intézkedései részeként, az elfogadható fedezeti kör nagyvállalati hitelekkel való kibővítéséről döntött. Az MNB a forintban és egyéb devizában denominált, teljesítő nagyvállalati hitelek fedezetként való elfogadásáról a héten megkezdi az egyeztetést a bankokkal.

A hazai bankok mérlegében jelenleg csaknem 3600 milliárd forint értékben találhatók teljesítő nagyvállalati hitelek, amelyek esetében az MNB egységesen 30 százalékos haircutot alkalmaz. A lépés eredményeként több mint 2500 milliárd forinttal, a GDP 5 százalékával bővül a jegybanki likviditásnyújtó műveletek során felhasználható fedezetek értéke - írják.

Az Európai Központi Bank (EKB) honlapja szerint, amikor a központi bank kölcsönt ad a kereskedelmi bankoknak, és biztosítékul fedezetet kér, a fedezetértéket egy korrekciós tényezővel, az úgynevezett haircuttal csökkenti. A korrekciós tényező egy biztonsági puffer, amellyel kezelhetők az értékvesztésből és a fedezet újraértékesítési idejéből eredő problémák, ha a kölcsönt nem fizetik vissza.

A hétfői 1, 3, 6 és 12 hónapos forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen az MNB szintén a megfelelő bankrendszeri likviditás biztosítása érdekében a meghirdetettnél 150 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el, az általa biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 2142 milliárd forintra emelkedik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Annak ellenére, hogy most van a napraforgó és a kukorica optimális vetési ideje, mégis szinte üres a muzslyai határ. A gazdák a jövő hétre bejelentett esőre várnak, nehogy a nagy szárazság miatt kárba vesszen az elszórt vetőmag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!