2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Lesz-e drágulás a mintamenza program miatt?

Nem számít a mintamenza program miatt jelentős drágulásra a közétkeztetésben a rendelet egyik kidolgozója, az érintett cégek viszont nem zárták ki az áremelést. A jogszabály augusztusra készül el, az egészséges ételek készítése 2014 januárjától lesz kötelező, de a szakemberek szerint a gyerekeknek nem fog ízleni.

A régi és az új, 2014-es elvárás szerint is elkészítettek egy menüt tesztelésre az egyik legnagyobb közétkeztető cég konyhájában. A dietetikus mindkét változatot megkóstolta és értékelte.

A közétkeztetést jövőre rendeletben szabályozná a kormány. Ebben meghatározzák majd, hogy milyen alapanyagokból kell összeállítani egy-egy menüt ahhoz, hogy változatos és egészséges legyen. „Ez a szakmai tapasztalat, amely alapot ad ahhoz, hogy a közétkeztetésben az eddig meglévő normatívák és alapszabályok törvényi formában, rendelet formában is megjelenjenek” – fogalmazott Pesti Imre kormánymegbízott.


A közétkeztető cégeket tömörítő érdekvédelmi szervezet üdvözli a reformot, de vannak kifogásaik. „Két példát mondanék: a szárazáru – a kolbász és a szalámi –, ami a magyar húsiparnak egy nagyon fontos része, jelenleg nem adható, nem szolgálható föl a rendelettervezet szerint. Illetve a sovány tej, az nagyon sok esetben Magyarországról importból jön be, és a magyar hagyományos, 2,8 százalékos tej jelenleg nem lesz alkalmazható a közétkeztetésben” – mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

A Velencei-tó partján az országos roma önkormányzat nyári táborában még hagyományos ételeket főztek. Ez külön kérés volt. A tervek szerint rántott húst például csak kéthetente kaphatnak a gyerekek, és jelentősen csökkentik majd a só-, a cukor- és a fehérliszttartalmat. „Jóval ízetlenebbek a megszokott ízeknél. A gyerekek a legnagyobb kritikusok, akiknek sokszor nem ízlik az étel. Ezt onnan is le tudjuk mérni, hogy nagyon sokszor marad plusz. Tehát olyan intézményeknél, ahol eddig kevés volt, most megmaradnak az ételek, és megnőtt a szülői reklamáció is” – nyilatkozta Boross Attila cégvezető.

Az állam még januárban mintegy ötven százalékkal megemelte a közétkeztetés támogatását, de a cégek szakmai szervezete úgy számol: az elvárások miatt valamennyivel biztosan drágább lesz a menza.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!