2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Lerakták a 100 megawattos naperőmű alapkövét Kaposváron

Lerakták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 32 milliárd forintból, várhatóan ez év decemberére megépülő 100 megawatt teljesítményű naperőművének alapkövét Kaposváron hétfőn.

  • Lerakták a 100 megawattos naperőmű alapkövét Kaposváron

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen azt mondta: a kaposvári Közép-Európa legnagyobb naperőműveként épül meg, amely támogatja Magyarország klímapolitikai céljait, azon belül azt, hogy Magyarország 2050-re azon államok közé tatozzon, amelyeknek lehetőségük lesz az általuk felhasznált energia karbonsemleges előállítására. "A naperőmű emellett hozzájárul a kiegyensúlyozott, fenntartható magyar energiamix előállításához, az ország energiabiztonságához is" - tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány klímapolitikájának elvi alapja, hogy a jelen generáció feladata tiszta vizet, tiszta környezetet és tiszta levegőt biztosítani a jövő nemzedékeinek.

Magyarországot ellenfelei néha a klímaszkeptikus országok közé sorolják, de ha megnézzük a magyar embereket, a magyar gazdaság teljesítményét a zöldítés és a fenntarthatóság területén, nincs okunk szégyenkezni: Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását - mutatott rá Palkovics László. Megjegyezte, hogy ezzel mára tulajdonképpen sikerült teljesíteni a 2030-ra vállalt 40 százalékos csökkentési célt.

Szólt arról, hogy mivel a klímaváltozás elleni hatékony fellépés csak globális összefogással lehet eredményes, Magyarország arra biztatja a párizsi klímaegyezményt aláíró államokat, tegyék meg azt, amit Magyarország megtett, illetve tenni fog e téren a következő időszakban.

Változatlan az álláspontunk abban, hogy a klímapolitikában figyelemmel kell lenni az egyes országok eltérő körülményeire, képességére, lehetőségeire, a klímapolitikát nem lehet elszakítani a versenyképességtől. Fontosnak tartjuk a költséghatékonyság, a technológiai semlegesség elveinek érvényesítését - mondta. Úgy vélte, "az igazságos átmenet" érdekében a magánforrásokon kívül közösségi források bevonása is szükséges a költségek fedezésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nem szeretne engedni abból az alapvető elvárásából, hogy a nemzeti energiamix összetételének meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani.

Súlyos tévedés az atomenergia és a megújuló energia kényszeres szembeállítása, tudományos műhelyek egyre inkább úgy látják, hogy nincs annyi pénz a Földön, amennyi ahhoz kell, hogy atomerőművek nélkül elérjük a klímacélokat - közölte.

A magyar kormány következetesen képviselt véleménye, hogy a magyar villamosenergia-termelés dekarbonizációja nem oldható meg egyetlen technológia segítségével -mondta, hozzátéve: kiegyensúlyozott, többféle technológiát alkalmazó villamosenergia-termelési szerkezet szükséges, amelynek alapeleme a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása, fejlesztése.

Hangoztatta, atomenergia nélkül nincs olcsó energia és nincs rezsicsökkentés és klímasemlegesség sem, a fenntartható megoldást a nap- és az atomenergia kiegyensúlyozott felhasználása jelenti.

A miniszter utalt rá, hogy a CMC kaposvári fejlesztését is magába foglaló, április végén, Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a CMC további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházást tervez Magyarországon. Utalt rá, a vállalat azt tervezi, hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 közép- és kelet-európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit irányítja.

Palkovics László szólt arról is, hogy Magyarországnak tavaly 700 megawatt beépített naperőmű-kapacitása volt. Ez 2022-re 3000 megawattnál is több lesz, 2030-ra pedig akár a 7000 megawatt is elérhető.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) azt mondta, a 100 megawattos kaposvári naperőmű 200 hektáron épül, és képes lesz kielégíteni egy 50 ezer lakosú város villamosenergia-igényét. Hozzáfűzte, a beruházás illeszkedik a környezetvédelem iránt elkötelezett Kaposvár zöld város programjába. Ennek lényege, hogy 2030-ra a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjen el megújuló energiával, valamint növelje a környezetbarát technológiák használatát.

Liu Bo, kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja kiemelte: a mostani a Magyarország és a Kínai Népköztársaság kapcsolatának legjobb időszaka, egymást érik a két ország magas rangú képviselőinek találkozói, erősödik a kölcsönös politikai bizalom. Példaként Orbán Viktor áprilisban Kínában és a kínai parlament elnökének májusban Budapesten tett látogatását említette.

Ruan Guang, a CMC elnöke azt mondta: az 1950-ben alakult kínai CMC-nek komoly tapasztalatai vannak az elektromos szektorban. Kiemelte, a CMC-t ma a világ 250 legnagyobb vállalata közé sorolják, amelynek 160 országgal van üzleti kapcsolata.

A kaposvári fejlesztés részleteiről elmondta, a naperőmű létesítéséhez szükséges berendezések a CMC saját érdekeltségébe tartozó gyártó termékei lesznek, a kivitelezésben ugyanakkor maximalizálják a magyar részvétel lehetőségét.

A naperőmű villamosenergia-hálózathoz csatlakozását követően 130 millió kilowatt energiát termel majd, és megkímél 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától - mutatott rá Ruan Guang.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!