2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Lerakták a 100 megawattos naperőmű alapkövét Kaposváron

Lerakták a China National Machinery Import&Export (CMC) kínai nagyvállalat 32 milliárd forintból, várhatóan ez év decemberére megépülő 100 megawatt teljesítményű naperőművének alapkövét Kaposváron hétfőn.

  • Lerakták a 100 megawattos naperőmű alapkövét Kaposváron

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az eseményen azt mondta: a kaposvári Közép-Európa legnagyobb naperőműveként épül meg, amely támogatja Magyarország klímapolitikai céljait, azon belül azt, hogy Magyarország 2050-re azon államok közé tatozzon, amelyeknek lehetőségük lesz az általuk felhasznált energia karbonsemleges előállítására. "A naperőmű emellett hozzájárul a kiegyensúlyozott, fenntartható magyar energiamix előállításához, az ország energiabiztonságához is" - tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a magyar kormány klímapolitikájának elvi alapja, hogy a jelen generáció feladata tiszta vizet, tiszta környezetet és tiszta levegőt biztosítani a jövő nemzedékeinek.

Magyarországot ellenfelei néha a klímaszkeptikus országok közé sorolják, de ha megnézzük a magyar embereket, a magyar gazdaság teljesítményét a zöldítés és a fenntarthatóság területén, nincs okunk szégyenkezni: Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását - mutatott rá Palkovics László. Megjegyezte, hogy ezzel mára tulajdonképpen sikerült teljesíteni a 2030-ra vállalt 40 százalékos csökkentési célt.

Szólt arról, hogy mivel a klímaváltozás elleni hatékony fellépés csak globális összefogással lehet eredményes, Magyarország arra biztatja a párizsi klímaegyezményt aláíró államokat, tegyék meg azt, amit Magyarország megtett, illetve tenni fog e téren a következő időszakban.

Változatlan az álláspontunk abban, hogy a klímapolitikában figyelemmel kell lenni az egyes országok eltérő körülményeire, képességére, lehetőségeire, a klímapolitikát nem lehet elszakítani a versenyképességtől. Fontosnak tartjuk a költséghatékonyság, a technológiai semlegesség elveinek érvényesítését - mondta. Úgy vélte, "az igazságos átmenet" érdekében a magánforrásokon kívül közösségi források bevonása is szükséges a költségek fedezésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nem szeretne engedni abból az alapvető elvárásából, hogy a nemzeti energiamix összetételének meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani.

Súlyos tévedés az atomenergia és a megújuló energia kényszeres szembeállítása, tudományos műhelyek egyre inkább úgy látják, hogy nincs annyi pénz a Földön, amennyi ahhoz kell, hogy atomerőművek nélkül elérjük a klímacélokat - közölte.

A magyar kormány következetesen képviselt véleménye, hogy a magyar villamosenergia-termelés dekarbonizációja nem oldható meg egyetlen technológia segítségével -mondta, hozzátéve: kiegyensúlyozott, többféle technológiát alkalmazó villamosenergia-termelési szerkezet szükséges, amelynek alapeleme a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása, fejlesztése.

Hangoztatta, atomenergia nélkül nincs olcsó energia és nincs rezsicsökkentés és klímasemlegesség sem, a fenntartható megoldást a nap- és az atomenergia kiegyensúlyozott felhasználása jelenti.

A miniszter utalt rá, hogy a CMC kaposvári fejlesztését is magába foglaló, április végén, Kínában kötött együttműködési megállapodás alapján a CMC további energetikai és az energia tárolásával, valamint kutatással kapcsolatos beruházást tervez Magyarországon. Utalt rá, a vállalat azt tervezi, hazánkban hozza létre regionális központját, ahonnan 16 közép- és kelet-európai országba irányuló fejlesztéseinek előkészületeit irányítja.

Palkovics László szólt arról is, hogy Magyarországnak tavaly 700 megawatt beépített naperőmű-kapacitása volt. Ez 2022-re 3000 megawattnál is több lesz, 2030-ra pedig akár a 7000 megawatt is elérhető.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) azt mondta, a 100 megawattos kaposvári naperőmű 200 hektáron épül, és képes lesz kielégíteni egy 50 ezer lakosú város villamosenergia-igényét. Hozzáfűzte, a beruházás illeszkedik a környezetvédelem iránt elkötelezett Kaposvár zöld város programjába. Ennek lényege, hogy 2030-ra a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjen el megújuló energiával, valamint növelje a környezetbarát technológiák használatát.

Liu Bo, kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja kiemelte: a mostani a Magyarország és a Kínai Népköztársaság kapcsolatának legjobb időszaka, egymást érik a két ország magas rangú képviselőinek találkozói, erősödik a kölcsönös politikai bizalom. Példaként Orbán Viktor áprilisban Kínában és a kínai parlament elnökének májusban Budapesten tett látogatását említette.

Ruan Guang, a CMC elnöke azt mondta: az 1950-ben alakult kínai CMC-nek komoly tapasztalatai vannak az elektromos szektorban. Kiemelte, a CMC-t ma a világ 250 legnagyobb vállalata közé sorolják, amelynek 160 országgal van üzleti kapcsolata.

A kaposvári fejlesztés részleteiről elmondta, a naperőmű létesítéséhez szükséges berendezések a CMC saját érdekeltségébe tartozó gyártó termékei lesznek, a kivitelezésben ugyanakkor maximalizálják a magyar részvétel lehetőségét.

A naperőmű villamosenergia-hálózathoz csatlakozását követően 130 millió kilowatt energiát termel majd, és megkímél 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától - mutatott rá Ruan Guang.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!