2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Leminősítette a balti köztársaságokat az S&P

Leminősítette mindhárom balti köztársaságot az S&P Global Ratings, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy a geopolitikai kockázatok megterhelik a három EU-gazdaság növekedési kilátásait.

  • Leminősítette a balti köztársaságokat az S&P

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban közölte, hogy Észtország rövid és hosszú futamú külső és hazai államadósság-kötelezettségeinek besorolását "AA mínusz/A-1 plusz"-ról egy fokozattal "A plusz/A-1"-re minősítette vissza.

Litvánia és Lettország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatait ugyancsak egy fokozattal "A plusz"-ról "A"-ra rontotta a cég, ugyanakkor mindkét állam esetében megerősítette a rövid futamú külső és belső kötelezettségek "A-1" szintű besorolásait.

A hosszú távú minősítések kilátása mindhárom balti gazdaság esetében stabil.

Az S&P Global Ratings az osztályzati módosításokhoz fűzött elemzéseiben kiemeli: nem számít arra, hogy az orosz-ukrán háború átterjedne NATO-országok, köztük a balti köztársaságok területére.

A hitelminősítő ugyanakkor hangsúlyozza azt a véleményét, hogy az ukrajnai háború és a balti térségre nehezedő szélesebb körű regionális geopolitikai kockázatok középtávon továbbra is megterhelik a három gazdaság növekedés kilátásait, közfinanszírozási szektorait és versenyképességét, bár ennek a hatásnak a mértékét a cég szerint nehéz megállapítani.

Észtországban az S&P Global Ratings az elmúlt két évhez hasonlóan az idén is gazdasági visszaesést valószínűsít, mindenekelőtt a gyenge külső kereslet miatt. A cég 2025-re viszont már fellendülést vár az észt gazdaságban.

Lettországban a hitelminősítő a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékos tavalyi visszaesése után az idén 1,5 százalékos, 2025-2026-ra éves átlagban 2,8 százalékos növekedést prognosztizál.

A litván gazdaság a cég várakozása szerint az idén 2 százalékkal, a 2025-2027-es időszakban évente átlagosan 2,5 százalékkal bővül.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!