2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Lekerült a direkttermő szőlőfajták felhasználása a napirendről

A magyar agrárminiszter által kezdeményezett tiltakozás hatására levette az Európai Bizottság a napirendről azt a javaslatot, amely engedélyezné az úgynevezett direkttermő szőlőfajták felhasználását a borkészítéshez. A szakértők szerint a változtatás csak technológiai és minőségi visszalépést eredményezett volna.

  • Lekerült a direkttermő szőlőfajták felhasználása a napirendről

Képmutató és kártékony előterjesztésnek tartja az agrárminiszter azt a brüsszeli javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy újra bor készüljön azokból – a korábban már betiltott szőlőfajtákból – amelyek károsak lehetnek az egészségre, ráadásul a minőségük is elmarad a nemesített fajtákétól. A javaslat azzal indokolta a felvetést, hogy az unióban előállított bor mennyiségének a növelésével párhuzamosan a versenyképesség is nőne. Az agrárminiszter szerint ráadásul a fogyasztók sem fogadnák egyöntetű örömmel az így előállított borokat.

„Az európai polgár megszokta azt, hogy kiváló minőségű bort iszik. Mindazok a szőlőfajták, amelyek itt élnek nálunk, amelyek telepítve lettek, azok pontosan ezt a minőségi igényt elégítik ki. Nem lehet felborítani egy kialakult struktúrát, termelési berendezkedést teljesen úgy, hogy visszatérünk egy sokkal másabb termesztési kultúrát igénylőfajtákhoz” – mondta Nagy István agrárminiszter.

Azok az úgy nevezett direkttermő fajták, amelyek a javaslatban szerepelnek – mint az Othello, a szagos Izabella, vagy a Noah, ráadásul fajtájukból adódóan sem lennének népszerűek.

A Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója szerint ezeket a fajtákat legfeljebb különlegességként lehetne forgalomba hozni. Földesi Gyula szerint is visszalépést hozhatna a döntés. „Egy nagyon szűk szegmenst biztos, hogy ez érdekességként vonzza, hiszen az új típusú borok – gondolok itt a narancsborra – annak is van egy szűk szegmense. Én úgy gondolom, hogy a versenyképesség tekintetében a nemesítés az a megoldás, és ebbe a magyar nemesítők kiváló eredményeket értek el, hiszen már a múlt században is elkezdték ezeket a nemesítéseket végezni” – nyilatkozta az igazgató.

Nem csak Magyarország tiltakozott a tervezet ellen: a fajta tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot az a tizenkét tagállam támogatta, amely az EU borszőlő termesztésének több mint 93 százalékát adja, így a z ügyet az Európai Bizottság levette a napirendjéről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!