2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Különösen érthetetlen, már-már cinikus a legújabb ukrán reakció

Ukrán–magyar olajválság: érthetetlen Ukrajna legújabb nyilatkozata – mintha palira venné Magyarországot – fogalmazott a Világgazdaság. A lap így folytatja a bevezetőben: már-már cinikus a legújabb ukrán reakció. Az ukrán–magyar olajválság kapcsán Olekszij Csernisov, a Naftogaz elnöke lényegében azt állította, hogy semmiféle probléma nem áll fenn a Barátság csővezeték szállításánál.

  • Különösen érthetetlen, már-már cinikus a legújabb ukrán reakció

Miután hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bírósági eljárást helyezett kilátásba, ha ezen a héten nem születik megállapodás Kijevvel az ukrán–magyar olajválság ügyében, az ukrán fél újabb nyilatkozatot tett.

Különösen érthetetlen, már-már cinikus a legújabb ukrán reakció. Olekszij Csernisov, a Naftogaz elnöke ugyanis lényegében arról beszélt, hogy semmiféle probléma nem áll fenn a Barátság csővezeték szállításánál. „A Lukoil elleni szankciók júniusi szigorítása nem befolyásolta az Ukrajnán áthaladó olajtranzit mennyiségét” – bizonygatta az üzleti fórumon.

Szerinte a júliusi általános olajtranzit szokásos képet mutat, ha összehasonlítjuk a mennyiségeket az előző hónapokkal. Még úgy is, hogy ebben már valóban nincs Lukoil-olaj. Leszögezte, hogy Ukrajna nem továbbítja az orosz cég nyersanyagát, de a tranzit mennyisége változatlan. Úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy Európában fennáll az olajhiány veszélye, ez csak politika. 

Majd ezután ennek homlokegyenest ellentmondva közölte, hogy ha és amennyiben a jelenlegi olajszállítók nem esnek szankciók alá, Ukrajna folytathatja a tranzitot a Barátság csővezetéken. Hogy erre mi a garancia, arra nem tért ki. Tehát ténykérdés, hogy a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport mintegy 45 százalékát adó orosz Lukoil nem szállíthat a jövőben Ukrajnán keresztül.

Ahogy az is, hogy ezt a kiesést ugyan átmenetileg sikerült pótolni (hogy hogyan, arról senki nem közölt részleteket, talán más orosz forrásokból, talán a Mol vette a nevére jogi úton a Lukoil olaját), de ez a megoldás már középtávon sem biztosított.

 Eközben pedig az ukránok úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

Ezek után nem lenne meglepő, ha nem születik egyezség Magyarország, Szlovákia és Ukrajna között, és valóban pereskedés indul a rendezés érdekében. Más kérdés, hogy ez önmagában nem oldja meg az ellátásbiztonságot. 

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!