2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

KSH: 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly novemberben

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat a termelés 5,7 százalékos emelkedését mutatja - erősítette meg az előzetes jelentésében közölt adatokat kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai hivatal (KSH).

  • KSH: 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés tavaly novemberben

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal csökkent.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 6,0 százalékkal emelkedett. A külpiaci eladások volumene 6,9 százalékkal, a belföldi értékesítésé 5,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar termelése novemberben 4,2 százalékkal emelkedett, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) viszont 0,8 százalékkal csökkent.

A járműipar novemberi kibocsátása 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az októberi 9,6 százalék után, a számítástechnikai cikkek gyártása 8,8 százalékkal nőtt. Lassult az élelmiszeripar az októberi 7,8 százalékosról 4,5 százalékra, élénkült viszont a gyógyszeripar termelése 10,8 százalékra az előző havi 6,8 százalékról.

Az ipar belföldi értékesítése 1,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar 14,9 százalékkal növelte belföldi eladásait az elektronikai ágazatban viszont 28,7 százalékkal csökkent az értékesítés. Az élelmiszerek értékesítése változatlan áron számolva 2,0 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 0,3 százalékkal csökkent, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,0 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-kivitel pedig 7,7 százalékkal nőtt.

A decemberben belföldről feladott új megrendelések 1,4 százalékkal haladták meg a 2018 novemberieket, a járműipar új rendelései 11,7 százalékkal nőttek, a számítástechnikai ágazat rendelései 24,1 százalékkal csökkentek, a gépipar új rendelései 27,4 százalékkal, a villamosgépeké 10,5 százalékkal nőtt. Az új exportmegrendelések 6,0 százalékkal emelkedtek az előző év novemberéhez viszonyítva, az előző havi alig 0,7 százalék után, de a járműipari rendelések csak 1,5 százalékkal, a számítástechnikai rendelések viszont 19,4 százalékkal, a villamosberendezésekre feladottak pedig 25,2 százalékkal, a gyógyszerekre feladottak 20,0 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya az új megrendelések emelkedése ellenére is 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a belföldi rendelések 5,8 százalékkal, ezen belül a járműgyártásé 36,0 százalékkal csökkent, a számítástechnikai ágazaté viszont 28,7 százalékkal nőtt. Az exportmegrendelések állománya 9,8 százalékkal esett, ezen belül a járműgyártásé 11,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

Az előző hónaphoz képest decemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A maginfláció tavaly decemberben 3,9 százalékos volt 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél.

A KSH 2012 óta nem mért 4 százalékos inflációt, bár a tavaly áprilisi és májusi egyformán 3,9 százalék már megközelítette azt.

Quittner Péter, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

Az átfogó infláció emelkedését a novemberi 3,4 százalékról, a maginfláció csökkenésével szemben döntően az okozta, hogy az üzemanyagárak 7,7 százalékkal drágultak, míg novemberben az egy évvel korábbival azonos szinten álltak. Novemberhez képest decemberre 5,5 százalékosról 5,9 százalékosra gyorsult az élelmiszerárak emelkedése és 12,1 százalékosról 12,3 százalékra a dohányárúké.

Az élelmiszerek drágulásában meghatározó volt a sertéshús árának 23,7 százalékos decemberi emelkedése a novemberi 14,8 százalékos éves növekedés után. A párizsi, és a kolbász ára 13,2 százalékkal, a cukoré 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,3 százalékkal nőtt, amiből a friss gyümölcsök árának 17,7 százalékos decemberi éves emelkedése novemberben még 13,2 százalékos volt.

A dohányáruk mellett az égetett szeszes italok is 8,1 százalékkal többe kerültek, mint egy évvel azelőtt, de a bor még olcsóbb volt, igaz már csak 0,2 százalékkal.

Az egyéb cikkek között az üzemanyagok mellett továbbra is 8,5 százalékkal drágultak egy év alatt az újságok, folyóiratok és 6,4 százalékkal a tanszerek.

A ruházati termékek csak 0,4 százalékkal kerültek többe mint 2018 decemberében, de 0,1 százalékponttal ez is magasabb a novemberi emelkedésnél.

A szolgáltatásokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,5 százalékkal nőtt, de a többi háztartási szolgáltatás díja is 8,4 százalékkal emelkedett. A postai szolgáltatások az átfogó inflációval megegyező 4,0 százalékkal emelkedtek, de ezzel már júliusban megelőztek másokat. A színházjegyek 6,7 százalékkal kerültek többe tavaly decemberben, mint egy évvel azelőtt.

A háztartási energia 0,6, ezen belül a tűzifa 5,9 százalékkal drágult.

A tartós fogyasztási cikkek decemberben 0,9 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban, de a bútorok ára 4,1 százalékkal magasabb lett, de a használt autók ára 6,5 százalékkal csökkent. A szolgáltatások díjai a novemberi 3,4 százalék után decemberben 3,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál ezen belül a belföldi üdülés 7,3 százalékkal került többe, a sporteseményekre és múzeumokba 4,3 százalékkal drágábban lehetett jegyet váltani.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!