2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

KSH: novemberben több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Töretlen a kiskereskedelmi forgalom bővülése novemberben is – derült a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Elemzők szerint az 5 százalékot meghaladó növekedés ugyan lassulást mutat, de éves szinten továbbra is 6 százalék fölött bővülést várnak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség kisebb növekedést vár az idei évre a csökkenő gazdasági növekedés és az egy számjegyű béremelések miatt.

  • KSH: novemberben több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Novemberben több mint 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom – az egy évvel korábbihoz mérve – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónapban valamivel magasabb, 5,5 százalékos úgynevezett naptárhatástól tisztított növekedést mért a KSH. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8-tól 9,1 százalékosra gyorsult a növekedés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint a bővülés folyamatossága kiemelkedő.

„Hogyha megnézzük az egyes adatokat önállóan is, akkor azt látjuk, hogy nagy valószínűséggel ez a tendencia jellemző erre az időszakra. Hogyha nézzük azt, ami 2018 novemberében volt – 5,3 százalékos bővülés – az 65 hónapja tartó kiskereskedelmi bővülést jelent szinte folyamatosan. És ami emögött meghúzódik ott van három olyan jellegű adatunk is, ami azt gondolom, hogy mindenképpen figyelemre méltó, ebből egyik ami az élelmiszer jellegű árucikkeknek fogyasztásához kötődik, az 1,7 százalékos növekedés volt” – mondta Pomázi Gyula.

Az Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben tapasztalt 9,1 százalékos a növekedésének egyértelmű oka az erre az időszakra eső akciós napok forgalma.

„Az élelmiszer jellegű fogyasztás lassabban növekedett, a nem élelmiszer jellegű fogyasztás pedig gyorsabban, ez adta az oroszlánrészét a novemberi növekedésnek, ez összefügg a Black Friday-al is. Tehát a lakosság az élelmiszer fogyasztását kissé visszafogta, és inkább tartós fogyasztási cikkeket vásárolt, összhangban azokkal a leértékelésekkel és akciókkal, amelyeket a Black Friday-en ki szoktak használni hagyományosan ebben a hónapban” – fejtette ki Hornyák József, a Portfolio gazdasági elemzője.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a novemberi adatok erősnek számítanak és az éves növekedési adat is 6-7 százalék között lehet. Vámos György szerint ugyanakkor ez a fajta növekedés 2019-ben lassulni fog.

„2019-ben a növekedési ütem valamelyest mérséklődhet. Ennek hátterében az húzódik meg, hogy hasonló irányzattal számolhatunk a gazdasági növekedésben, GDP-ben és a bérkiáramlásban. Ez nem azt jelenti, hogy a forgalom értéke csökkent – ezt hangsúlyozni szeretném – hanem csak annai, hogy a növekedési ütem valamelyest zsugorodik” – mondta.

Az elemzők az idei évre 5 százalék körüli kiskereskedelmi bővülést prognosztizálnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!