2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

KSH: folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés

Hír TV

2019. március 29., péntek 17:51, frissítve: péntek 19:57

Az év elején folytatódott a két számjegyű bérnövekedés. A bruttó átlagkereset 343 500 forint volt. A Pénzügyminiszter szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési, erősödési fázisban van.

A munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon. A KSH legfrissebb adatai szerint januárban a bruttó átlagbérek 10,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatokat. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy a visegrádi országok közül 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a legjobban a bruttó átlagkereset.

„A 3,6 százalékos nagyon alacsony munkanélküliségi ráta egyre inkább abba az irányba kényszeríti a munkáltatókat, hogy béremeléssel tartsák meg a jobban képzett dolgozóikat – ez nincs benne a bérnövekedésben – de szerencsére azt a hatást is látjuk, hogy beruházásokkal, technológiai fejlesztésekkel, automatizálással váltják ki a munkaerőt” – mondta Varga Mihály.

A KSH adataiból kiderül, hogy januárban a bruttó átlagkereset 343 500 forint volt. A híradónknak nyilatkozó szakértő szerint tovább növekednek majd a bérek.

„Nagyon nagy hangsúlyt fektet a kormány és a vállalkozások is arra, hogy ezek a bérfejlesztések később ne üssenek vissza, tehát fenntarthatók legyenek, ki tudják gazdálkodni a cég. Ezért különféle termelékenységjavító, hatékonyságjavító intézkedéseket próbálnak meg bevezetni, és ez garantálhatja azt, hogy ez a folyamat meglesz” – mondta Tóth Gergely, a Munkástanácsok Országos Szövetségének gazdasági szakértője.

Tóth Gergely hozzátette: a fizetések emelkedésében az alacsony munkanélküliségi ráta is szerepet játszik, hiszen arra készteti a munkaadókat, hogy béremeléssel tartsák meg a jobban képzett munkaerőt.