2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

KSH: folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés

Az év elején folytatódott a két számjegyű bérnövekedés. A bruttó átlagkereset 343 500 forint volt. A Pénzügyminiszter szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési, erősödési fázisban van.

  • KSH: folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés

A munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon. A KSH legfrissebb adatai szerint januárban a bruttó átlagbérek 10,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatokat. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy a visegrádi országok közül 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a legjobban a bruttó átlagkereset.

„A 3,6 százalékos nagyon alacsony munkanélküliségi ráta egyre inkább abba az irányba kényszeríti a munkáltatókat, hogy béremeléssel tartsák meg a jobban képzett dolgozóikat – ez nincs benne a bérnövekedésben – de szerencsére azt a hatást is látjuk, hogy beruházásokkal, technológiai fejlesztésekkel, automatizálással váltják ki a munkaerőt” – mondta Varga Mihály.

A KSH adataiból kiderül, hogy januárban a bruttó átlagkereset 343 500 forint volt. A híradónknak nyilatkozó szakértő szerint tovább növekednek majd a bérek.

„Nagyon nagy hangsúlyt fektet a kormány és a vállalkozások is arra, hogy ezek a bérfejlesztések később ne üssenek vissza, tehát fenntarthatók legyenek, ki tudják gazdálkodni a cég. Ezért különféle termelékenységjavító, hatékonyságjavító intézkedéseket próbálnak meg bevezetni, és ez garantálhatja azt, hogy ez a folyamat meglesz” – mondta Tóth Gergely, a Munkástanácsok Országos Szövetségének gazdasági szakértője.

Tóth Gergely hozzátette: a fizetések emelkedésében az alacsony munkanélküliségi ráta is szerepet játszik, hiszen arra készteti a munkaadókat, hogy béremeléssel tartsák meg a jobban képzett munkaerőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Már folyik az olaj a Mol vecsési kútjából

Már folyik az olaj a Mol vecsési kútjából

Már zajlik a próbatermelés a Mol Vecsés 2 olajkútján. Az eddig ismeretlen kőolajmezőre 2100 méter mélyen bukkantak rá. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, később ez 700-1000 hordóra is növekedhet. A helyszínről Veres Viktor tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!