2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

KSH: februárban jelentősen felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme

Februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom növekedése jelentősen felgyorsult a januári 5,4 százalékos ütemről - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • KSH: februárban jelentősen felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme

Februárban mindhárom fontosabb bolttípus forgalma megélénkült. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés volumene az előző havi 6,4 százalékot követően. Az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,8 százalékkal nőtt a forgalom a januári 3,9 százalék után. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékosról 13,8 százalékra gyorsult a forgalom növekedése. A februári kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 820,6 milliárd forint volt, ami értékben 11,2 százalékos éves emelkedést jelez, de 1,3 százalékkal kevesebb a január havinál. Az év első két hónapjában 6,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva, ami több, mint a tavalyi egész éves 6,6 százalékos növekedés volt.     

Idén februárban az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 17,1 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 13,6 százalékkal, a bútor és műszakicikk boltokban 10,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom volumene éves összevetésben. A számítástechnikai és egyéb iparcikkeket árusító kereskedésekben 8,0 százalékkal, az illatszertárakban 8,2 százalékkal, a patikákban 2,7 százalékkal volt nagyobb forgalom idén februárban, mint egy éve. A könyvet, újságot, papírárut értékesítő üzletekben fél éve csökken a forgalom, februárban 5,0 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. 

    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal nőtt, ám a gyorsulást az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek hozták, ahol 3,4 százalékkal emelkedett a forgalom az előző havi 0,7 százalékos csökkenést követően. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20,3 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz viszonyítva, a használtcikkek eladása 9,7 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13,8 százalékkal növekedtek. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 820,6 milliárd forint volt, ami értékben 11,2 százalékos éves emelkedést jelez, de 1,3 százalékkal kevesebb a január havinál.

 

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!