2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

KSH: Áprilisban is élénk volt a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • KSH: Áprilisban is élénk volt a kiskereskedelmi forgalom

Az adat jelentős élénkülést mutat, mivel márciusban a naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, szezonális kiigazítással - ugyancsak a húsvéthatás miatt - 5,9 százalékos volt a növekedés.

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1001 milliárd forint volt. Ennél nagyobb nominális forgalom csak a legutóbbi két év decemberében volt nyilvánvalóan a karácsonyi vásárlások miatt, illetve, kivételesen, tavaly októberben is.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagok forgalmában realizálódott.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalmában az iparcikk jellegű vegyesboltok forgalma az előző két hónaphoz hasonlóan 18,4 százalékkal nőtt, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzleteké 7,4 százalékkal. A gyógyszer és gyógyászati termékek szezonálisan kiigazított forgalma az előző havi stagnálás után 9,9, az illatszerboltok eladásai 6,4 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit. A csomagküldő és internetes áruházak forgalma a hosszú ideje megszokott élénk ütemben, 28,7 százalékkal nőtt, a használtcikkek forgalma 0,9 százalékkal csökkent.

Az év első négy hónapjában 6,8 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan forgalom is, mint a múlt év azonos időszakában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!