2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

KSH: 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban

Februárban 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • KSH: 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban

Közölték: a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme.

A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene.

A szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal nőtt februárban az előző hónaphoz viszonyítva.

A termelés az év első két hónapjában 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A februári ipari termelés második becslésének adatait április 15-én teszi közzé a KSH.

 

KSH: a vendégéjszakák száma februárban 9,8 százalékkal, az árbevétel 21 százalékkal nőtt

Februárban a koronavírus-járvány negatív hatása még nem jelentkezett a vendégforgalomban. A külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 11,2 százalékkal, a belföldi vendégeké 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 21,3 százalékkal emelkedett és 33,597 milliárd forintot tett ki - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal, a belföldi vendégéjszakáké 5,7 százalékkal lett több.

Februárban Összességében 756 ezer vendég 1,747 millió vendégéjszakát töltött el a szállásokon, a vendégek száma 8,6 százalékkal, a vendégéjszakáké 9,8 százalékkal volt több, mint tavaly februárban.

A szállodai szobák átlagára 14,1 százalékkal 19 ezer 600 forintra emelkedett. A szobakihasználtság 1,2 százalékponttal, 52,0 százalékra nőtt. Az egy szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR) 16,9 százalékkal 10 ezer 200 forintra nőtt, a szállodák egy szobára jutó összes árbevétele (TREVPAR) 14,0 százalékkal 19 ezer forintra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 21,3 százalékkal 33,597 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 24,1 százalékkal 17,906 milliárd forintra nőtt, a vendéglátásból befolyt 9,620 milliárd forint bevétel 22,0 százalékkal több a tavaly februárinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 85 százalékkal többet, összességében 2,219 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 10,8 százalékkal több, összesen 3,452 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 14,0 százalékkal, a belföldi vendégek 7,5 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,3 százalékponttal, 49,6 százalékosra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 19,8 százalékkal több, 68,056 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-februárban. A külföldiektől származó szállásdíj bevétel 26,0 százalékkal, a belföldiektől befolyt 19,5 százalékkal nőtt.

 

ITM: februárban még emelkedett az ipari termelés volumene

 

A KSH adatai alapján 2020. februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett - idézte az adatokat a statisztikai jelentéshez fűzött keddi kommentárjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban nem jelentkezett, a kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek célja az elért eredmények, a magyar családok, a munkahelyek és a vállalkozások megvédése - hangsúlyozta a minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

2020 februárjában a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme. A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene. A termelés az év első két hónapjában 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly a mérséklődő globális konjunktúra következtében Európa országainak többségében az ipari termelés is csökkenni kezdett. Magyarországnak azonban sikerült ellensúlyoznia a külső kereslet kedvezőtlen alakulását. 2019-ben európai összevetésben a hazai ipari termelés nyújtotta a legjobb teljesítményt, 5,4 százalékos bővüléssel. Ebben a legnagyobb szerepet a közel 10 százalékos növekedést mutató járműipar játszotta, elsősorban a jelentős kapacitásbővítések eredményeként. 2010 januárja óta az ipari termelés több mint 49 százalékkal, 2014 elejétől pedig több mint 30 százalékkal nőtt Magyarországon.

Márciustól a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett feldolgozóipari leállások hatása már a hazai kibocsátásban is jelentkezni fog. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve azonban hozzájárul a gazdaság újraindításához, a munkahelyek megőrzéséhez - írták.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!