2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Közel félmilliárd forinttal károsították meg az ügyfeleket

2014. február 2., vasárnap 13:00, frissítve: vasárnap 15:18

Piramisjáték gyanújával indult nyomozás egy cég ellen, amely tehermentes ingatlannal kecsegtette a rendszerébe belépőket. A Frennek akár 50 ezer ügyfele is lehet, a Hír TV Bruttó című műsorának a károsultak nyilatkoztak, akiknek ma se otthonuk nincs, se pénzük nem maradt.

A Future Real Estate Magyarország nevű cég 2012 áprilisában kezdte el gyűjteni ügyfeleit. Weboldalán azzal kecsegteti a belépőket, hogy saját tehermentes ingatlanhoz juthatnak önerő, hitel és – értelemszerűen – hitelbírálat nélkül. Az álomlakás megszerezhető piramisjátékhoz hasonló módszerrel is, de ha valakinek nincs kedve újabb ügyfelek toborzásával bajlódni, az fizethet is. Azaz utalványt válthat. Ha valaki 10 százalékkal indul, azaz a kiszemelt ingatlan értékének tizedéért vesz utalványt, a maradék 90 százalékot a cég teszi hozzá befektetőkön keresztül.

Az ígéretnek ült fel a Bruttónak név nélkül nyilatkozó panaszos. Családi házat néztek ki maguknak 16 millió forintért. Meg is vették a 10 százalékos utalványt a Frentől, de a társaság nem tette hozzá a maga részét. Így most se ház, se önrész. „Nem elég az alap devizahitel-csapdánk, ezt még tetézi az is, hogy ez egy menekülő pénz lett volna, és ezzel nem megmentettem a családi vagyont, hanem még rosszabbat tettem” – mondta a károsult.

A Bruttó információi szerint nagyjából félmilliárd forint érkezett a Frenhez, ami ötvenezer ügyfelet is jelenthet, eddig mindössze öten jutottak ingatlanhoz. De ők sem dőlhetnek hátra, otthonaikat elárverezhetik, négy ingatlanra ugyanis végrehajtást kértek a cég tartozásai miatt. „Ezen a lakáson, amiben én élek, amit a Fren kiváltott, én bérlő vagyok benne meg tulajdonostárs, bizony végrehajtás van, ami 2013. október 20-án jogerőre is emelkedett” – mondta egy károsult, aki ingatlanhoz jutott.


A Fren tulajdonosa, Gaál Róbert azt állítja: azért csak öten jutottak ingatlanhoz, mert a külső befektető eltűnt.

– A következőkre már nem tudtuk lehívni az összeget a befektetőktől.
– Miért?
– Hát ez egy jó kérdés: majd a rendőrség kinyomozza.
– A befektető nem ad több pénzt?
– A befektető, az eltűnt egy kicsit. Nem férünk hozzá azokhoz a pénzekhez, ami szerződésileg járna.

A pórul járt ügyfelek perelnek és feljelentést tesznek. Bár Gaál állítja, nem pilótajátékról van szó, a rendőrség piramisjáték gyanújával nyomoz a Fren ügyében.

Az eljárás ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított egyelőre nincs.

Forrás: Hír TV