2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Közbeszerzési Hatóság: nő a zöld közbeszerzések száma és értéke

Magyarországon egyre több közbeszerzésnél veszik figyelembe a fenntarthatóság, a zöld, a szociális és az innovatív szempontokat - mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerdán Budapesten.

  • Közbeszerzési Hatóság: nő a zöld közbeszerzések száma és értéke

A Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett, Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben című, kétnapos nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta, a jövőre is gondolnak a közbeszerzés rséztvevői, ha nem csak az árat, a beszerzési értéket tartják döntőnek, de figyelembe veszik a fenntarthatóság és a zöld szempontok is.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly 1080 zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 zöld közbeszerzési eljárás volt.

A Közbeszerzési Hatóság budapesti nemzetközi rendezvényén mintegy 300 szakember vesz részt hét európai országból, továbbá képviselteti magát az Európai Bizottság, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Rigó Csaba Balázs kiemelte, a résztvevők előadást hallgatnak meg Budapest zöld közbeszerzési törekvéseiről, a konferencián bemutatják a jó hazai példákat, köztük az egyik magyar strartup cég megoldását a napelemes térkő alkalmazására, a ZalaZone járműipari tesztpályát, a Főtáv fejlesztéseit.

A rendezvényhez kapacsolódóan kedden Budapesten ülésezett az Európai Bizottság zöld szakértői munkabizottsága. Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél a zöld szempontokat jelezzék az ajánlatkérők, ezzel lehetőség legyen a nyilvántartásra - közölte Rigó Csaba Balázs.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon dinamikus fejlesztési, beruházási tevékenység folyik, ezek a következő 30-50 évben befolyásolják a környezetet, ezért fontos a fenntartható, környezettudatos hozzáállás. Megjegyezte azt is, a Költségvetési Tanácsban is elemzik a fenntarthatóság, a versenyképesség szempontjait, a hosszabb távú hatásokat.

Az ÁSZ az ellenőrzésekor nemcsak nyomon követi a közbeszerzést, hanem tanácsaival is segíti. A hosszú távú kockázatok elemzésekor a környezetbarát, fenntarthatóság szempontokat is vizsgálják, amelyek nemcsak kiadási tényezőt jelentenek, hanem lehetőség adnak a versenyképes gazdaság, a korszerű magyar ipar megteremtésére - mondta Domokos László.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!