2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Korlátoznák a közműcégek monopolhelyzetét

A fogyasztó mondhatná meg, mikor olvassa le a gázóráját a szolgáltató, ha a parlament elfogadja a közműszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot. Szerdán nyújtotta be két fideszes képviselő a tervezetet, amely korlátozná a közműcégek monopolhelyzetét. Az indítvány szerint növelnék az ügyfélszolgálati irodák számát és korlátoznák az áramkikapcsolást is.

„Nagyon sokszor előfordul, hogy a 60 napot meg nem haladó tartozás esetén is kikapcsolják a fogyasztót az ellátásból." Naponta érkezik bejelentés a közműcégekre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. A legtöbben az áram- és a gázszolgáltatókra panaszkodnak.

„Mielőtt a fogyasztó bármilyen jellegű közüzemi fogyasztóra vonatkozó panasszal a hatósághoz fordulna, köteles a saját szolgáltatójánál élni a panasszal, ott megpróbálni megoldani, vagy orvosolni a helyzetet" – fogalmazott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Csakhogy legalább 60 olyan kistelepülés van, ahol egyetlen ügyfélszolgálati iroda sincs. Az ország földrajzi középpontjából, a Pest megyei Pusztavacsról 50 kilométert kell utazniuk az embereknek, ha az áramszolgáltatóval van bajuk. Ezért sokszor az önkormányzathoz fordulnak.

„Rugalmasan, méltányosan próbálunk segíteni a lakosoknak, például azzal, hogy a befizetést igazoló csekket faxoljuk" – közölte Pusztavacs jegyzője, Szabó Tibor.

Törvénymódosítással a visszaélés ellen

A kormánypártok törvénymódosítással akadályoznák meg, hogy a szolgáltatók visszaéljenek monopolhelyzetükkel.

„Ha ki kellene emelni 3 dolgot, akkor a mérőóra-leolvasás az egyik, ami nagyon fontos, a másik az ügyfélszolgálati irodáknak a működtetési rendje, és talán a harmadik, hogy milyen olyan szolgáltatásokat kell a szolgáltatóknak ingyen adni, amiért eddig fizetni kellett" – mondta Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő.

A törvényjavaslat előírná, hogy minden járásban kell lennie ügyfélszolgálati irodának, az 5 ezer főnél nagyobb településeken pedig panaszfelvételi irodának is. A társasház tartozása miatt nem lehetne kikapcsolni az áramot a négy emeletnél magasabb épületekben, ha a lakók között van fogyatékkal élő. Az óraleolvasás időpontját pedig a fogyasztó határozná meg, nem a szolgáltató.

Az egyik áramszolgáltató szerint a jelenlegi szabályozás is fogyasztóbarát.

„Évente 1 millió 700 ezer alkalommal élnek az ügyfeleink a bediktálás különböző módszerével – mondta Csala Gabriella, hozzátéve: telefonon vagy online módon jelzik nekünk az óraállásokat. – Ezt nagyon kedvelik az ügyfeleink, hiszen 24 órában áll rendelkezésükre” – tette hozzá az EDF DÉMÁSZ kommunikációs munkatársa.

A törvénymódosítás már tavasszal hatályba léphet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!