2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Korlátoznák a közműcégek monopolhelyzetét

A fogyasztó mondhatná meg, mikor olvassa le a gázóráját a szolgáltató, ha a parlament elfogadja a közműszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot. Szerdán nyújtotta be két fideszes képviselő a tervezetet, amely korlátozná a közműcégek monopolhelyzetét. Az indítvány szerint növelnék az ügyfélszolgálati irodák számát és korlátoznák az áramkikapcsolást is.

„Nagyon sokszor előfordul, hogy a 60 napot meg nem haladó tartozás esetén is kikapcsolják a fogyasztót az ellátásból." Naponta érkezik bejelentés a közműcégekre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. A legtöbben az áram- és a gázszolgáltatókra panaszkodnak.

„Mielőtt a fogyasztó bármilyen jellegű közüzemi fogyasztóra vonatkozó panasszal a hatósághoz fordulna, köteles a saját szolgáltatójánál élni a panasszal, ott megpróbálni megoldani, vagy orvosolni a helyzetet" – fogalmazott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Csakhogy legalább 60 olyan kistelepülés van, ahol egyetlen ügyfélszolgálati iroda sincs. Az ország földrajzi középpontjából, a Pest megyei Pusztavacsról 50 kilométert kell utazniuk az embereknek, ha az áramszolgáltatóval van bajuk. Ezért sokszor az önkormányzathoz fordulnak.

„Rugalmasan, méltányosan próbálunk segíteni a lakosoknak, például azzal, hogy a befizetést igazoló csekket faxoljuk" – közölte Pusztavacs jegyzője, Szabó Tibor.

Törvénymódosítással a visszaélés ellen

A kormánypártok törvénymódosítással akadályoznák meg, hogy a szolgáltatók visszaéljenek monopolhelyzetükkel.

„Ha ki kellene emelni 3 dolgot, akkor a mérőóra-leolvasás az egyik, ami nagyon fontos, a másik az ügyfélszolgálati irodáknak a működtetési rendje, és talán a harmadik, hogy milyen olyan szolgáltatásokat kell a szolgáltatóknak ingyen adni, amiért eddig fizetni kellett" – mondta Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő.

A törvényjavaslat előírná, hogy minden járásban kell lennie ügyfélszolgálati irodának, az 5 ezer főnél nagyobb településeken pedig panaszfelvételi irodának is. A társasház tartozása miatt nem lehetne kikapcsolni az áramot a négy emeletnél magasabb épületekben, ha a lakók között van fogyatékkal élő. Az óraleolvasás időpontját pedig a fogyasztó határozná meg, nem a szolgáltató.

Az egyik áramszolgáltató szerint a jelenlegi szabályozás is fogyasztóbarát.

„Évente 1 millió 700 ezer alkalommal élnek az ügyfeleink a bediktálás különböző módszerével – mondta Csala Gabriella, hozzátéve: telefonon vagy online módon jelzik nekünk az óraállásokat. – Ezt nagyon kedvelik az ügyfeleink, hiszen 24 órában áll rendelkezésükre” – tette hozzá az EDF DÉMÁSZ kommunikációs munkatársa.

A törvénymódosítás már tavasszal hatályba léphet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!