2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Komoly fejlesztés a magyar–osztrák határon

Könnyebb lesz átjárni Ausztriába, a magyar–osztrák határon húsz út épülhet 2014 és 2020 között uniós forrásból. A szándéknyilatkozatot a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára írta alá Burgenland tartományfőnökével. Szijjártó Péter azt mondta: a két ország között ritkább az úthálózat a Nyugat-Európában megszokottnál, ott két-három kilométerenként van lehetőség a határátlépésre.

Az osztrák–magyar határon lévő Albertkázmérpusztán néhány tucatnyian élnek. Évtizedek óta várnak arra, hogy felújítsák a település egyetlen útját.

„A mezőgazdasági vonalon nagy vonalakban erősödött itt a térség, akár osztrák, akár magyar részről, és a kijáró vendégmunkások és a befelé jövő turisták nagyon nagy számban megjelentek az utóbbi időben, és semmi mást nem kifogásolnak, csak az út minőségét” – mondta Bertalan Attila.

Magyarország és Ausztria között huszonöt határátkelő van, az utak sok helyen kátyúsak.

„Együttműködünk abban, hogy a 2014 és 2020 közötti EU-s költségvetési időszakban 20, magyar–osztrák határon átvezető utat megépítünk. Hogy ez pontosan melyik út lesz, erről akkor fogunk dönteni, hogyha 2014. szeptember elsejéig elkészülnek azok a megvalósíthatósági tanulmányok, amelyeket magyar oldalon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinál” – közölte Szijjártó Péter.

A burgenlandi tartományi kormányzó azt mondta, az Európai Unió a következő költségvetési ciklusban kiemelten támogatja a határon átnyúló fejlesztéseket. „Alapos vizsgálatokra van szükség, hogy jól átgondolt projektek szülessenek. Mindenképpen szeretnénk az osztrák oldalon lévő gyorsforgalmi úthálózatot is fejleszteni, és tervezzük a kishatármenti vasút bővítését” – közölte Hans Niessl.

Az elképzelések szerint a két ország a határátkelőhelyeken hagyott, pusztuló épületeket is elbontja 2015-ig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!