2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Gazdaság

Komoly fejlesztés a magyar–osztrák határon

Könnyebb lesz átjárni Ausztriába, a magyar–osztrák határon húsz út épülhet 2014 és 2020 között uniós forrásból. A szándéknyilatkozatot a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára írta alá Burgenland tartományfőnökével. Szijjártó Péter azt mondta: a két ország között ritkább az úthálózat a Nyugat-Európában megszokottnál, ott két-három kilométerenként van lehetőség a határátlépésre.

Az osztrák–magyar határon lévő Albertkázmérpusztán néhány tucatnyian élnek. Évtizedek óta várnak arra, hogy felújítsák a település egyetlen útját.

„A mezőgazdasági vonalon nagy vonalakban erősödött itt a térség, akár osztrák, akár magyar részről, és a kijáró vendégmunkások és a befelé jövő turisták nagyon nagy számban megjelentek az utóbbi időben, és semmi mást nem kifogásolnak, csak az út minőségét” – mondta Bertalan Attila.

Magyarország és Ausztria között huszonöt határátkelő van, az utak sok helyen kátyúsak.

„Együttműködünk abban, hogy a 2014 és 2020 közötti EU-s költségvetési időszakban 20, magyar–osztrák határon átvezető utat megépítünk. Hogy ez pontosan melyik út lesz, erről akkor fogunk dönteni, hogyha 2014. szeptember elsejéig elkészülnek azok a megvalósíthatósági tanulmányok, amelyeket magyar oldalon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinál” – közölte Szijjártó Péter.

A burgenlandi tartományi kormányzó azt mondta, az Európai Unió a következő költségvetési ciklusban kiemelten támogatja a határon átnyúló fejlesztéseket. „Alapos vizsgálatokra van szükség, hogy jól átgondolt projektek szülessenek. Mindenképpen szeretnénk az osztrák oldalon lévő gyorsforgalmi úthálózatot is fejleszteni, és tervezzük a kishatármenti vasút bővítését” – közölte Hans Niessl.

Az elképzelések szerint a két ország a határátkelőhelyeken hagyott, pusztuló épületeket is elbontja 2015-ig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar- Sznúker világbajnok + videó

Radar- Sznúker világbajnok + videó

A 17 éves magyar játékos nyerte meg az albániai Golemben rendezett ifjúsági sznúker-világbajnokságot. Révész Bulcsút otthonában látogattuk meg.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!