2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Radar ráadás 00:05

Gazdaság

Komoly büntetésre számíthatnak a kartellezők

A brit energiaügyi miniszter komoly büntetést ígért az olajipari cégeknek, ha kiderül, tényleg manipulálták az árakat, és komoly kárt okoztak vele az autósoknak. Az Európai Bizottság szerdán megerősítette, hogy ármanipuláció miatt razziát tartottak több vezető olajipari cégnél.

A feltételezések szerint a nagy olajcégek manipulálták az üzemanyagárakat, ennek kiderítésére indított vizsgálatot az Európai Bizottság. A brüsszeli testület azt szeretné megtudni, hogy az érintett cégek közösen torzították-e el az olajárképzésben használt alapárat. A francia Total energiacég augusztusban arra figyelmeztette a nemzetközi szabályozószerveket, hogy a fontos olajtermékek becsült ára, amelyet erre szakosodott ügynökségek értékelnek és publikálnak, évente többször is eltér a piacon tapasztalt ártól. A becsült árakat a brókerek, a kereskedőházak és a bankok licitjei és tranzakciói alapján állapítják meg.

„Az Európai Bizottság be nem jelentett vizsgálatot indított számos cég helyiségeiben az Európai Gazdasági Térségben működő olaj- és bioüzemanyag-ipari szektorban. A bizottságot aggasztja, hogy a vállalatok torzíthatták az árakat az ezeket közlő ügynökségek felé. A testület amiatt is aggódik, hogy cégek kizárhattak másokat az ármegállapítás folyamtatából” – közölte az Európai Bizottság szóvivője.

Antoine Colombani az érintett cégek nevét nem közölte, de a holland Shell, a brit BP és a norvég Statoil elismerte, hogy az uniós ellenőrök razziát tartottak irodáikban. Az olasz ENI pedig azt, hogy az Európai Bizottság adatokat kért tőle. A szóvivő pontos adatot nem közölt a vizsgálattal kapcsolatban, de hangsúlyozta: még a legkisebb ármódosítás is komoly változást jelent a nyersolajárban, ami a végfogyasztóknak hatalmas károkat okozhat.

A Libor árfolyam botrányra, vagyis a bankközi kamatlábak manipulálásához hasonló ügy esetleges felelőseinek megbüntetését ígéri a brit energiaügyi miniszter. „Ha kiderül, hogy ez történt, vagyis ha a nehézségekkel küzdő autósok és vásárlók pénztárcáját piaci manipuláció sújtotta, akkor teljes mértékben felelnek a törvények előtt, ehhez kétség sem férhet” – fogalmazott Ed Davey.

Londonban ellenőrzést tartottak az árak becslésével foglalkozó egyik cégnél is. De az amerikai Platts tagadta, hogy bármilyen kartellezésben részt vett volna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!