2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Híradó 23:05

Gazdaság

ÁSZ: megalapozott a költségvetés, de van benne kockázat

Zömében megalapozottnak tartja a jövő évi költségvetést az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Kockázatokat azonban látnak a tervezetben: többek közt az internetadó miatt kieső 25 milliárd forint pótlását hiányolják. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban a munkaadók a cafeteriát vették védelmükbe, míg a munkavállalók képviselői a segélyezés átalakítását kifogásolták.

„Az internetadót beírtuk, mint kockázat. Az ott van, 25 milliárd, mint nem bejövő bevétel.”  Bár a számvevőszék elnöke szerint tartható lesz a 2,4 százalékos hiánycél 2015-ben, vannak kockázatok a büdzsében. Az Országvédelmi Alap 60 milliárd forintra csökken, és az új adónemeknél is lehetnek még bizonytalanságok. „Viszonylag jelentős növekedést tervez a kormányzat az e-útdíjból, az áfával kapcsolatos különböző megszigorító intézkedésekből, a kisvállalkozások adójában továbbra is felfutással számol. Tehát ezeket a kockázatokat azonosítottuk, és ezekre számszerű becslést is adtunk” – mondta Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.

A költségvetés és az adótörvények volt a téma a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács rendkívüli ülésén is. Az adóügyi államtitkár a változásokat sorolta: példaként említette, hogy az élő és félsertésre bevezetett 5 százalékos áfakulcsot más állatok húsára is kiterjesztik. „Indokoltnak tűnik az, hogy kibővítsük azoknak az állatoknak a körét, amelyek szintén az 5 százalékos áfa alá tartozhatnak a jövőben” – fogalmazott Pankucsi Zoltán adóügyi helyettes államtitkár.


A munkaadók képviselői nem is ezt, hanem a béren kívüli juttatások adójának emelését kifogásolták. „Az, hogy a turizmus eredményt tudott felmutatni és magasabb mértékben járul hozzá a GDP-hez, jobb az eredménye, az annak köszönhető, hogy ez a fizetési eszköz létezik. Nem akarom különösképpen minősíteni, – mert az itt jelenlévők jobban tudják nálam – én azért a SZÉP-kártyát úgy tekintem, mint egy második hazai valutát. Ez egy olyan fizetési eszköz, amit nem lehet kivinni, nem lehet másutt elkölteni” – nyilatkozta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.

A szakszervezetek hibának tartják a segélyezésre fordított összeg csökkentését is. „Abban a helyzetben, ha Magyarország minden felnőttkorú munkavállalójának lenne legális, valós munkája, akkor is fenn kell tartani a segélyezési rendszert, mert bármelyik pillanatban előállhat valami olyan helyzet, hogy valakik, kisebb-nagyobb csoportok segélyre szorulnak átmenetileg” – szögezte le Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke.

A munkavállalók képviselői azt is sérelmezték, hogy a különböző életpályamodellek bevezetése ellenére is vannak olyan közszolgák, akiknek 7 éve nem emelkedett a bére. „180-190 ezer ember semmilyen fajta bérfejlesztésben nem részesült, különösen azok vannak keserves helyzetben, akiket már hat évvel ezelőtt is betakart az akkori minimálbér. Tehát ha én ilyen szempontból vizsgálom, akkor ebben a költségvetésben mi nem tudunk örülni semminek, különösen nem tudunk örülni az érintett munkavállalók szempontjából” – fogalmazott Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Varga László azt mondta, hogy ennek köszönhető, hogy szerdán a szociális munka napja helyett a szociális harag napját tartják az ágazat dolgozói, amelyen demonstrálni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A derbi megnyerésével ünnepelt a Ferencváros

A derbi megnyerésével ünnepelt a Ferencváros

A bajnok Ferencváros kétgólos győzelmet aratott ősi riválisa, a vendég Újpest felett a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójának, egyben a 2023/24-es idényének utolsó mérkőzésén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!