2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 11:00

Gazdaság

Klímaharcához használná fel a dolgozókat a baloldal

A nemzetközi baloldal a munkavállalókat is felhasználná a szeptember 20-ra és 27-re hirdetett világméretű klímasztrájkhoz – derül ki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívásából. A szervezet a klímaváltozás elleni harc ürügyén fogalmaz meg kritikát a nemzeti kormányok ellen. Eközben a nemzetközi aktivistahálózat iránymutatást közölt arról, hogy a munkahelyeken milyen eszközökkel segíthető elő az „alulról szerveződő” klímasztrájk.

  • Klímaharcához használná fel a dolgozókat a baloldal

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a „nemzetközi munkásmozgalom” nevében csatlakozik a baloldalhoz köthető aktivisták által szeptember 20-ra és 27-re szervezett, Greta Thunberg svéd diáklány arcával eladott globális klímasztrájkhoz. A szövetség részvételre buzdítja a dolgozókat az egyes országokban megrendezett tüntetéseken, vagy, ha ez nem megy, akkor munkahelyi demonstrációkra. Egyebek mellett arra kérik a dolgozókat, írassanak ki szabadságot, s a diákokkal együtt vegyenek részt azokon a megmozdulásokon, amelyekkel a döntéshozókat kényszerítenék olyan radikális társadalmi és gazdasági átmenetre, amely – legalábbis a mozgalom szerint – lelassítja vagy megfékezi az éghajlatváltozást.

A klímasztrájkhoz készített, minden országban elérhető útmutató lépésről lépésre mutatja be, hogyan kell megszervezni az „alulról szerveződő” munkahelyi elégedetlenséget. Arra az esetre is található hasznos tipp, ha a dolgozó kénytelen a munkahelyén klímasztrájkolni. Ezek közé tartozik például, hogy munkaidő alatt rövid időre csatlakozzon a munkahelye környékén zajló megmozduláshoz, illetve erről készítsen felvételeket, s tegye közzé a közösségi médiában. Elvárás, hogy a klímaharcos munkavállaló meggyőzze foglalkoztatóját az „alulról szervezett” demonstrációk hasznosságáról, és csatlakozásra buzdítsa. A helyes klímasztrájk egyik legfontosabb szabálya az erőszakmentesség. Ajánlatos azonban hangzavart csapni, illetve kitűzőkkel, transzparensekkel demonstrálni az elvárásokat. Az „alulról szerveződő” munkahelyi akciókhoz igény esetén segítséget nyújtanak a globális klímasztrájk szervezői is.

Az ITUC által közzétett felhívás konkrétumokat nem tartalmaz. Ugyanakkor kiemeli, a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek csatlakozniuk kell a globális, baloldali klímamegmozdulásokhoz annak érdekében, hogy megfogalmazzák igényeiket arra az időszakra, amikor a teljes, világméretű gazdasági és társadalmi átalakulás kezdetét veszi. Ezekről a konkrét igényekről, illetve a globális zöld átmenetről nem olvashatók részletek, mindössze a fenntarthatóság és társadalmi befogadás fontosságát hangsúlyozza a szakszervezeti szövetség.

 Mama, miért van asztmám? – kérdezte az egyik tüntető a stuttgarti repülőtéren egy júliusi pénteken

Fotó: Reuters

Itthon egyelőre nincs jele szakszervezeti aktivitásnak, a nemzetközi Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalom hazai csoportja viszont már toborozza a diákokat a Budapesten és más nagyvárosokban. Az Amnesty International közleményében arra kéri a középiskolákat, ne büntessék a klímasztrájkoló diákokat. Állításuk szerint 115 ország ezer városában tartanak majd tüntetéseket, eddig közel 2400 eseményt szerveztek világszerte.

Ahogyan arról korábban lapunk többször írt, a baloldalhoz, illetve „civil” hálózatához köthető klímaharc célja nem csak az éghajlatváltozás megfékezése. Ennek jegyében világszinten gazdasági és társadalmi-politikai átalakulást akarnak, és a jobboldali, szuverenista kormányokat, valamint a tőkét teszik felelőssé. Konkrét lépéseket eddig nem tettek ezek a mozgalmak a környezetért, és nem titkolt céljuk a félelemkeltés a társadalomban. A világméretű akciósorozat apropója pedig az ENSZ szeptember 23-án esedékes New York-i klímacsúcsa. A klímasemlegességet az Európai Bizottság tegnap közölt felmérése szerint a magyarok 96 százaléka támogatja. Ugyanakkor a politikai célokra is felhasznált megmozdulásokon itthon korábban pár tíz fő vett részt, tehát a módszerrel nem azonosulnak az emberek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!