2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Klímaharcához használná fel a dolgozókat a baloldal

A nemzetközi baloldal a munkavállalókat is felhasználná a szeptember 20-ra és 27-re hirdetett világméretű klímasztrájkhoz – derül ki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívásából. A szervezet a klímaváltozás elleni harc ürügyén fogalmaz meg kritikát a nemzeti kormányok ellen. Eközben a nemzetközi aktivistahálózat iránymutatást közölt arról, hogy a munkahelyeken milyen eszközökkel segíthető elő az „alulról szerveződő” klímasztrájk.

  • Klímaharcához használná fel a dolgozókat a baloldal

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a „nemzetközi munkásmozgalom” nevében csatlakozik a baloldalhoz köthető aktivisták által szeptember 20-ra és 27-re szervezett, Greta Thunberg svéd diáklány arcával eladott globális klímasztrájkhoz. A szövetség részvételre buzdítja a dolgozókat az egyes országokban megrendezett tüntetéseken, vagy, ha ez nem megy, akkor munkahelyi demonstrációkra. Egyebek mellett arra kérik a dolgozókat, írassanak ki szabadságot, s a diákokkal együtt vegyenek részt azokon a megmozdulásokon, amelyekkel a döntéshozókat kényszerítenék olyan radikális társadalmi és gazdasági átmenetre, amely – legalábbis a mozgalom szerint – lelassítja vagy megfékezi az éghajlatváltozást.

A klímasztrájkhoz készített, minden országban elérhető útmutató lépésről lépésre mutatja be, hogyan kell megszervezni az „alulról szerveződő” munkahelyi elégedetlenséget. Arra az esetre is található hasznos tipp, ha a dolgozó kénytelen a munkahelyén klímasztrájkolni. Ezek közé tartozik például, hogy munkaidő alatt rövid időre csatlakozzon a munkahelye környékén zajló megmozduláshoz, illetve erről készítsen felvételeket, s tegye közzé a közösségi médiában. Elvárás, hogy a klímaharcos munkavállaló meggyőzze foglalkoztatóját az „alulról szervezett” demonstrációk hasznosságáról, és csatlakozásra buzdítsa. A helyes klímasztrájk egyik legfontosabb szabálya az erőszakmentesség. Ajánlatos azonban hangzavart csapni, illetve kitűzőkkel, transzparensekkel demonstrálni az elvárásokat. Az „alulról szerveződő” munkahelyi akciókhoz igény esetén segítséget nyújtanak a globális klímasztrájk szervezői is.

Az ITUC által közzétett felhívás konkrétumokat nem tartalmaz. Ugyanakkor kiemeli, a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek csatlakozniuk kell a globális, baloldali klímamegmozdulásokhoz annak érdekében, hogy megfogalmazzák igényeiket arra az időszakra, amikor a teljes, világméretű gazdasági és társadalmi átalakulás kezdetét veszi. Ezekről a konkrét igényekről, illetve a globális zöld átmenetről nem olvashatók részletek, mindössze a fenntarthatóság és társadalmi befogadás fontosságát hangsúlyozza a szakszervezeti szövetség.

 Mama, miért van asztmám? – kérdezte az egyik tüntető a stuttgarti repülőtéren egy júliusi pénteken

Fotó: Reuters

Itthon egyelőre nincs jele szakszervezeti aktivitásnak, a nemzetközi Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalom hazai csoportja viszont már toborozza a diákokat a Budapesten és más nagyvárosokban. Az Amnesty International közleményében arra kéri a középiskolákat, ne büntessék a klímasztrájkoló diákokat. Állításuk szerint 115 ország ezer városában tartanak majd tüntetéseket, eddig közel 2400 eseményt szerveztek világszerte.

Ahogyan arról korábban lapunk többször írt, a baloldalhoz, illetve „civil” hálózatához köthető klímaharc célja nem csak az éghajlatváltozás megfékezése. Ennek jegyében világszinten gazdasági és társadalmi-politikai átalakulást akarnak, és a jobboldali, szuverenista kormányokat, valamint a tőkét teszik felelőssé. Konkrét lépéseket eddig nem tettek ezek a mozgalmak a környezetért, és nem titkolt céljuk a félelemkeltés a társadalomban. A világméretű akciósorozat apropója pedig az ENSZ szeptember 23-án esedékes New York-i klímacsúcsa. A klímasemlegességet az Európai Bizottság tegnap közölt felmérése szerint a magyarok 96 százaléka támogatja. Ugyanakkor a politikai célokra is felhasznált megmozdulásokon itthon korábban pár tíz fő vett részt, tehát a módszerrel nem azonosulnak az emberek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!