2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Gazdaság

Kiszámítható adópolitikát várnak az iparvállalatok

Hiányolják az előzetes kormányzati tárgyalásokat a különadókkal érintett európai iparvállalatok. Érdekképviseletük, a Magyar Európai Üzleti Tanács a kiszámítható adópolitika mellett, az innovációra, a nyelvoktatás támogatására és a korrupció visszaszorítására helyez hangsúlyt éves jelentésében.

„Továbbra is fenntartjuk azt a fegyelmezett és szigorú költségvetési politikát, amelynek eredményeként most már huzamosabb ideje jóval 3 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetés hiányát” – közölte Szijjártó Péter. Nemcsak a költségvetési politikában, hanem a rezsicsökkentésben is folytatást ígért a külgazdasági miniszterhelyettes a Magyar Európai Üzleti Tanács tagjainak. A szervezet az európai ipari nagyvállalatok magyarországi leánycégeinek érdekeit képviseli.

„Az elmúlt egy-két esztendőben százmilliárd dollárnyi beruházás választotta az Egyesült Államokat Európa helyett az itt uralkodó, rendkívül magas energiaárak miatt. Ezért hogyha az Európai Unió nem lesz képes olyan közös stratégiára, amely radikálisan csökkenti Európában az energiaárakat, akkor azt mi magunk fogjuk megcsinálni. Tehát a lakossági rezsicsökkentést ipari rezsicsökkentésnek kell követni” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

A francia energetikai óriás, a GDF Suez magyarországi főmegbízottja szerint nehéz megbecsülni, hogy az ágazat mekkora ipari energiaár-csökkenést tud kigazdálkodni. „Nagyon nehéz megmondani. Ez alapjában véve szabályozásfüggő, nem feltétlen csak a szereplőkön múlik. Talán annyit, hogy az, amit miniszterhelyettes úr is mondott, kétségtelen tény, hogy nagyon nagy a szakadék az amerikai és az európai energiaárak között. Az azonban talán egy téves ambíció, hogy az amerikai árak áthozhatók egy az egyben Európába” – vélekedett Csiba Péter.

A Magyar Európai Üzleti Tanács éves jelentésében hangsúlyt helyez a kiszámítható adópolitikára, az innováció és a nyelvoktatás támogatására, valamint a korrupció visszaszorítására. „Az inkluzív megközelítés alkalmazása az adópolitikában is előremutató lenne. Bármely új adónem vagy különadó bevezetése az érintettek előzetes bevonásával kellene, hogy megtörténjen. Vagyis az adópolitika alakítóinak, a vállalatoknak és az állampolgároknak az együttműködésével. Legyen elég idő felkészülésre és a szükséges változások megtételére, hogy megmaradjon a tervezhetőség és a működőképesség” – mondja Müller A. Zsolt, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója.

Az európai ipari nagyvállalatok országstratégia megalkotását várják a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!