2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Az egymilliárd eurós kínai hitellel a központi költségvetés devizaadósságának aránya megközelítette a kormány által deklarált 30 százalékos maximum célszintet – írja a VG.hu.

  • Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Nem valószínű, hogy a kormány tovább emeli a magyar költségvetés devizaadósság-arányának felső limitjét, és ez nem is lenne tanácsos – mondta el a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Bektetési Zrt. senior elemzője.

Az elemzőt a magyar gazdasági sajtót körbejáró hír kapcsán kereste meg a médium, amely szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1 milliárd euró hitelt vett fel áprilisban három állami tulajdonú kínai banktól, a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of Chinától. 

Az ÁKK weboldalán a Portfólió által kiszúrt adatok szerint a központi költségvetés a csúcstechnológia, az infrastruktúra építése, a közlekedési infrastruktúra, illetve az energia területein jelentkező kiadásainak finanszírozására vette fel az összeget.

Az elemző az államadósság szerkezetének alakulását historikusan bemutatva, elmondta, hogy 2009. év végén az összadósság 44,6 százalékát tette ki a devizaadósság, mely 2011. év végére 50 százalék közelébe emelkedett, majd a nagyfokú árfolyamkockázat miatt a kormány deklarált céljává vált ennek jelentős csökkentése. 

A 20 százalékos célt 2018 végére sikerült elérni, ehhez többes kamatrendszert vezettek be az állampapírpiacon, a hazai lakosságnak magasabb kamatot biztosítva a piaci kamatnál, ezzel növelték a forintadósság és a belső finanszírozás arányát. 

Két éve, 2022-ben viszont az infláció emelkedése, illetve az ezzel járó kamatterhek növekedése miatt ismét előtérbe került a devizaadósság kibocsátása, ekkor 25 százalékra, majd 30 százalékra emelték a plafont. 

Ezt egyébként meg is közelítette a devizaadósság aránya június végére, hiszen a kínai banki hitelek felvételével együtt ekkorra 29,25 százalékra állt be az ÁKK legfrissebb tájékoztatása szerint. 

Mivel a forint állampapírpiaci hozamok az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődtek, nem valószínű, hogy a kormány tovább emeli a devizaadósság arányának felső limitjét, és ez nem is lenne tanácsos. Emiatt a devizakibocsátás korlátozott lehet az idei év hátralévő részében, és jövőre is.

Varga Zoltán hozzátette, hogy hasonló direkt hitelmegállapodásra korábban is volt példa, például a Paks 2 beruházáshoz.

Megszólalt az ÁKK is 

A Világgazdaság a kínai hitelfelvétellel kapcsolatos kérdéssel egyébként az ÁKK-t is megkereste, ahonnan a többi hírportálhoz hasonlóan a következő választ kapták:

A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!