2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Emelkedhet a dohányáruk jövedéki adója

A dohányáruk jövedéki adója is emelkedhet jövőre, bár erről még nem szavazott az Országgyűlés, ahogy a dohányipari különadó bevezetéséről sem. Adószakértők szerint a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásnak nevezett új közteher miatt újabb uniós eljárás indulhat Magyarország ellen.

A dohánytermékek jövedéki adóját két lépésben, jövő áprilistól, majd júliustól emelné a kormány. A számokat abban a törvényjavaslatban rejtette el a fejlesztési miniszter, amelyben egyébként átszabja a dohányáruk beszerzésének jelenlegi rendjét. A nagy dohányipari cégek egyelőre nem nyilatkoznak. A kisebb forgalmazók nem zárják ki az újabb áremelkedést, de azt még ők sem tudják, hogy mennyivel drágulhat a cigaretta, a szivarka vagy a cigarettasodrásra használt dohány.

A dohányipari különadó várható hatása már ismert. 60-80 forinttal kerülhet többe egy doboz cigaretta ágazati számítások szerint. Az új közterhet – amelyet hivatalosan rendkívüli egészségügyi hozzájárulásnak neveznek – egyelőre csak 2015-re vetnék ki. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjhoz hasonlóan sávos lenne. 30 milliárd forintos nettó éves árbevételig 0,2 százalék lenne a mértéke, 30 és 60 milliárd forint között már 2,5 százalék, a 60 milliárd feletti bevétel után pedig 4,5 százalékot kellene befizetniük a dohánygyáraknak, a nagykereskedőknek és az importőröknek. „A rendkívüli egészségügyi hozzájárulás – amit, ugye, a dohányforgalomra vetettek ki – nem fogja érinteni a kiskereskedőket. Itt ugye sávos adó lép be, ebből majd nagy adóelméleti vita is lesz, illetve feltehetően brüsszeli eljárás is követi, ugyanis ez a sávos adó, hasonlóan a reklámadóhoz, csak meghatározott szereplőket érint, az éves árbevételük 4.5 százaléka a maximuma az adótehernek, ebből lesz majd feltehetően mindenféle jogorvoslat és az uniós és az uniós jogra történő hivatkozás” – mondta Vadász Iván adószakértő.

A dohányipari különadó ötletét nem a kormány jegyzi, hanem egy fideszes országgyűlési képviselő. Szatmáry Kristóf szerint a piaci verseny meggátolja majd az adó áthárítását a dohányosokra. „A benyújtott javaslat célja az, hogy ne tudják az árakra áthárítani ezt a plusz adóterhet” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A dohányáruk beszerzését úgy módosítaná a kormány, hogy a nagykereskedők és a trafikosok közé egy közvetítő kereskedő céget iktatna. A dohányboltosok a jövőben csak a központi ellátótól vásárolhatnának, közvetlenül a gyártótól, a forgalmazótól vagy a nagykereskedőtől nem.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!