2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Kénytelenek voltak feladni a harcot a vízzel

Több száz millió forintos kár érte azokat a gazdákat, akiknek a földjét elöntötte Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza. A vezsenyi nyári gátat egy hete nyitották meg, mert átlépte volna a folyó, és költségesebb lett volna a teljes szakasz újraépítése. Egy stabil, 9 méteres gáttal megmenthető lett volna a terület.

A gazdák hetekig figyelték, majd építették egyre magasabbra a 750 centiméteres nyári gátat Vezsenyben – de egy héttel ezelőtt kénytelenek voltak feladni a harcot a vízzel szemben. A Tisza 850 hektár földet öntött el a gát átvágása után.

„Az én területem ebből 450 hektár. A 450 hektárból 400 már be volt vetve őszi búzával és tavaszi árpával” – Járvás József gazdálkodó kára közel 200 millió forint. A terület ártérként van bejegyezve – így a gazdák nem kapnak kárenyhítést.

A Tisza egy kilométer hosszan mosta volna el a gátat, ha nem vágják át és nyitják meg ezen a száz méteren. A településnek ezt a részét 1999 óta hetedszer öntötte el a víz. „Emelni kellene egy stabil, erős gátat, ami véleményünk szerint most, ahogy a vízügyes egyezségekben, a 900-as vízszintig megtarthatná a Tiszát – közölte Vezseny polgármestere. – Ez azért lényeges, mert a 900-as vízszint a lakóépületeket, településeket abszolút nem veszélyeztetné se fölöttünk, se alattunk, tehát nyugodtan tudnánk védekezni” – tette hozzá ifj. Szabó Ferenc.

A vízstratégia lehet a kulcs

A következő árvíznél erre talán már lehetőségük is lesz a gazdáknak, a nemzeti vízstratégia ugyanis jelenleg kidolgozás alatt áll. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szorgalmazza, hogy a költségvetésben külön legyen jelölve egy 15-20 milliárdos összeg, amit a hiányzó gátszakaszok megépítésére, illetve a meglévők megerősítésére lehetne felhasználni.

A Tisza május végén, júniusban húzódik le a területről, melyet leghamarabb ősszel tudnak bevetni a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rohad a főváros úthálózata

Rohad a főváros úthálózata

Rohamosan romlik Budapest közúti infrastruktúrájának állapota, ez lehet a hétköznapi tapasztalata azoknak az autósoknak, akik napi szintet koptatják az aszfaltot Budapest útjain.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!