2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Kazahsztánon át is bejuthat a magyar áru az orosz piacra

Akár Kazahsztánon keresztül is bejuthatnak a magyar termékek az orosz piacra. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár azt mondta, hogy az uniós agrárminiszterek szeptember 5-én tárgyalnak az embargó miatti teendőkről. Czerván György azt reméli, hogy a termelők kártalanítására szánt összeg emelkedni fog, illetve a termékskála is bővül majd a hús- és tejtermékekkel.

Az orosz–fehérorosz–kazah vámunió előnyeit ismertette az egyik vendég a budapesti Kazah–Magyar Üzleti Fórumon. A három szovjet utódállam piaca 170 milliós, a vámunióval Kazahsztán és Oroszország között megszűnt a határ, ami az uniós mezőgazdasági termékekre kivetett orosz embargó idején jól jöhet a magyar–kazah vegyes vállalatoknak.

„Át sem kell címkézni, az eredeti címkéjével, egy vegyes vállalat segítségével bejuthat az orosz piacra az adott termék. S azt is el kell mondani, hogy ezeknek a termékeknek az útja ma is nyitott” – véli Ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Az agrárgazdasági államtitkár azt mondta, hogy az uniós agrárminiszterek a közeljövőben tárgyalnak az orosz importtilalomról.

„Természetesen az embargónak az az értelme, hogy ezt mindenki betartsa, ez elsősorban az európai uniós tagállamokra vonatkozik és a leendő tagállamokat is megkérte tudomásom szerint a bizottság, hogy lehetőség szerint ne játsszák ki a különböző megkötéseket. A legfontosabb az, hogy ez a válság ez nem Magyarország és Oroszország közötti, hanem az Európai Unió és Oroszország közötti probléma. Épp ezért én úgy gondolom, hogy ezt uniós szinten kell elsősorban kezelni. Szeptember 5-én fognak az agrárminiszterek az unióban tanácskozni a megoldási lehetőségekről. Egyébként az orosz embargó enyhült már, néhány mezőgazdasági termék tekintetében engedett az orosz fél. Én nagyon bízom benne, hogy ez folytatódni fog” – fogalmazott Czerván György.

Az agrárgazdasági államtitkár megjegyezte: a 400 millió eurós uniós kárenyhítési alapból egyelőre csak a zöldség-gyümölcs termesztők kaptak. Czerván azt reméli, hogy az összeget Brüsszel megemeli, a kárenyhítést pedig kiterjeszti a hús- és tejtermékekre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Ismét botrányos jelenetek zajlottak Magyar Péter országjárása során. Ezúttal egy tatabányai étterem és kávézó előtt őrjöngtek a hívei. Öt aktivista szeretett volna a teraszon leülni, de - állításuk szerint - ezt a személyzet megtiltotta nekik, mert a Tisza Párt kitűzőjét viselték. Az étterem üzemeltetője szerint ez nem igaz, csupán annyi történt, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak voltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rohad a főváros úthálózata

Rohad a főváros úthálózata

Rohamosan romlik Budapest közúti infrastruktúrájának állapota, ez lehet a hétköznapi tapasztalata azoknak az autósoknak, akik napi szintet koptatják az aszfaltot Budapest útjain.
Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Brüsszel tisztességtelenül járt el a magyar és az uniós gazdákkal szemben, amikor egyre szigorúbb szabályokkal növelte a termelők költségeit, és közben versenyre kényszerítette őket olyan, a közösségen kívüli termelőkkel, akikkel szemben semmilyen elvárást nem támasztott – mondta az agrárgazdasági kamara lapjának, a NAKlapnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!