2020. április 9.,
csütörtök, Erhard napja

Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

MTI

2019. december 17., kedd 07:13

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, és közlik a friss Inflációs jelentés főbb számait. Elemzők arra számítanak, hogy a jegybank továbbra sem változtat az alapkamaton és a kamatfolyosón. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Elemzők szerint a monetáris kondíciók nagyon lassan, fokozatosan szigorodhatnak csak a következő időszakban a beérkező új makrogazdasági adatoktól függően.

Előző, november 19-i kamatdöntésekor a tanács hangsúlyozta, hogy monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni.

Az Inflációs jelentés részleteit csütörtökön közli a jegybank, de már kedden nyilvánosságra hozzák a főbb számokat.

Legutóbbi, szeptemberi jelentésében az MNB a korábban várt 3,2 százalékról 3,3 százalékra emelte idei inflációs várakozását, növekedési prognózisát pedig 4,3 százalékról 4,5 százalékra. A 2020-as prognózis nem változott, jövőre 3,4 százalékos inflációval és 3,3 százalékos GDP-bővüléssel számol a jegybank. A 2021-es előrejelzés sem változott szeptemberben, az inflációra és a növekedésre egyaránt 3,3 százalékos ütemet várt az MNB.

MTI