2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az elemzők nem számítanak kamatváltozásra, és semmilyen monetáris politikai lépésre sem.

A legutóbbi, március 26-i kamatdöntő ülésen a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de a kamatfolyosót és a kiszorítandó likviditást szűkítette a monetáris tanács.

A testület az egynapos betét kamatát 10 bázisponttal, mínusz 0,15 százalékról mínusz 0,05 százalékra emelte, emellett a 2019 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a korábbi 400-600 milliárd forintról legalább 300-500 milliárd forintra mérsékelte. Arról is határoztak, hogy a tanács július 1-jén 300 milliárd forintos keretösszeggel vállalati kötvényvásárlási programot indít.

A márciusi kamatdöntést követően az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélték: az alapkamat emelése idén még nem várható, a monetáris kondíciókat a jegybank az új makrogazdasági adatoktól függően, fokozatosan szigoríthatja. Legutóbb az egyik nagybank vezető elemzője egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta: nem számít arra, hogy a jegybank belátható időn belül kamatot emelne. Úgy ítélte meg, hogy a monetáris tanács márciusban elkezdte, de egyben minden bizonnyal be is fejezte a monetáris szigorítást.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!