2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Célpont 17:50

Gazdaság

Júliusban csökkent a világkereskedelmi forgalom

Júliusban jelentősen lassult a világkereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel kalkulált Kiel Trade Indicator mutatószáma alapján.

  • Júliusban csökkent a világkereskedelmi forgalom

Az IfW (Institut für Weltwirtschaft) hétfőn közzétett júliusi világkereskedelmi mutatószáma ár- és szezonális kiigazítással 1,6 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint Kína forgalmi mutatói negatívba fordultak mind az importot, mind az exportot tekintve.

Az EU exportmutatója 1,6 százalékkal, az importmutatója pedig 1,5 százalékkal csökkent, az Egyesült Államok exportmutatója 3,7 százalékkal, importmutatója 0,8 százalékkal esett. A kínai exportmutató 1,6 százalékkal, az importé pedig 0,7 százalékkal mérséesett júliusban, ugyanakkor Oroszországé 4,0 százalékkal nőtt az export és 0,2 százalékkal az import esetében. Németország kereskedelmi mutatói mind az export (mínusz 0,4 százalék), mind az import (mínusz 1,2 százalék) tekintetében mínuszban álltak júliusban.

"Európa gazdaságilag legerősebb országaiban, Németországban és Franciaországban a vállalatok hangulata az elmúlt tíz évben csak a 2020-as járványévben volt rosszabb, ezt tükrözik a jelenlegi kereskedelmi adatok - kommentálta az eredményeket Vincent Stamer, a kieli IfW gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza.

A Kiel Trade Indicator kereskedelmi mutatószámot 50 ország konténeres tengerhajózási adatai alapján kalkulálja a kutatóintézet több mint ötszáz kikötő és száz hajózási útvonal forgalmi adatai alapján, öntanuló mesterséges intelligencia alkalmazásával. A Kiel Trade Indicator a tapasztalatok alapján pontos előrejelzéssel szolgál más kereskedelmi forgalmi és gazdasági növekedési makrodatok későbbi alakulását illetően.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti

Érthetetlen és egyben elfogadhatatlan döntés Ukrajna részéről az orosz Lukoil magyarországi kőolajtranzitjának leállítása, és bár hazánk ellátását átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni, ezek az eszközök már középtávon sem fognak működni, így gyorsan megoldást kell találni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az utóbbi hetek nagy melege a szólóültetvényeken is megtette hatását. Kapcsolunk Pécsre kollégánkhoz, Szilágyi Jenőhöz, aki a Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintezet birtokán van. Az apropó pedig az, hogy az országban elsőként itt megkezdődött a szüret.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!