2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Jövedelemstabilizációs alap létrehozását tervezi az agrártárca a termelők számára

Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálásra alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium - közölte a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Szegeden.

  • Jövedelemstabilizációs alap létrehozását tervezi az agrártárca a termelők számára

Feldman Zsolt a VI. Zsendülés Kertészeti Konferencián azt mondta, a jövedelemstabilizációs alap a meglévő kockázatkezelési rendszer három eddigi pillérét - agrárkár-enyhítési rendszer, biztosítási díjtámogatás, országos jégkár-mérséklő rendszer - egészítené ki - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A megoldás olyan, a termelőktől függetlenül kialakuló helyzetekben nyújtana segítséget, mint az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, az árfolyamváltozások vagy a termelés során felmerülő költségek növekedése. Az alap forrásainak 30 százalékát a termelők által fizetett éves hozzájárulás, 70 százalékát a vidékfejélesztési támogatás biztosítaná - tudatta az államtitkár.

A rendszerhez önkéntesen csatlakozók akkor kaphatnak kompenzációt, amennyiben adott évben jövedelmük 30 százaléknál nagyobb mértékben esik vissza a megelőző három év átlagos jövedelméhez képest. A kompenzáció mértéke legfeljebb a jövedelemcsökkenés 69,9 százaléka, de legalább a befizetett adott évi hozzájárulás 120 százaléka lehetne - részletezte a terveket Feldman Zsolt.

Az államtitkár közölte, a Vidékfejlesztési Program 1330 milliárd forintos teljes forráskeretének 107 százalékára már megszülettek a támogatói döntések, az eddigi kifizetés pedig elérte 602 milliárd forintot. Hétfőtől nyújthatók be kérelmek a mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása, melyre több mint 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre - tudatta a politikus. Hozzátette: az első félévben termelői csoportosulásokat érintő felhívások jelennek még meg.

A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus közös agrárpolitikára vonatkozó szabályait az év végéig kellene elfogadni. Az Európai Bizottság csökkenő büdzsé mellett növekvő elvárásokat fogalmazott meg - fejtette ki Feldman Zsolt. Az agrártárca már tavaly elkezdte az erre az időszakra vonatkozó stratégiai terv elkészítését, amelynek első változata nyárra várható. Ehhez a lehető legszélesebb körben összegyűjtik az igényeket és beavatkozási javaslatokat. Az ágazat magyar szereplői erős versenyképességet javító stratégiai tervet várnak, amelyet a tárgyalások során majd össze kell egyeztetni a fenntarthatósági elvárásokkal - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt közölte, a jogszabályok elfogadásától függetlenül a finanszírozás folyamatossága nem törik meg, jövőre a jelenlegi keretek között folytatódhat, 2021 átmeneti év lesz - írták. 

AM Sajtóiroda/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!