2023. 03. 23. Csütörtök Emőke napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Kormányinfó 10:00

Gazdaság

A betegbiztonság javulását várják a díjtól

A betegbiztonság javulását várja a kormány a gyógyszertári szolgáltatási díj januári bevezetésétől. Első lépésben a vényköteles és a gyógyszertárban készített termékeknél figyelnek majd kiemelten a patikusok a mellékhatások elkerülésére. A 4,5 milliárdos szolgáltatási díj elosztása a vidéki, kis forgalmú gyógyszertárak fennmaradását is segíti.

Jövőre a gyógyszerek mellé részletes tájékoztatást is kaphatnak a betegek a patikákban. A héten elfogadott gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepció alapján ugyanis a gyógyszerész január elsejétől megnézheti, hogy a beteg milyen készítményeket szedett az előző évben. A gyógyszerészkamara elnöke szerint ezzel mindenki nyer: „A betegeknek azért jó, mert azokat a szolgáltatásokat, amelyeket innentől kezdve jogszabály ír elő kötelezően, minőségbiztosított módon a gyógyszerésznek, ők megfogják kapni. A gyógyszerészeknek pedig azért jó, mert eggyel több kompetenciát kapnak, másrészt ehhez a többletfeladathoz többletforrás is jut a gyógyszertáraknak” – nyilatkozta Hankó Zoltán.

Az orvosoknak és a gyógyszerészeknek 5600 hatóanyagot kell fejben tartaniuk, ezért a mellékhatások és az együttes szedés elkerülését informatikai rendszer is segíteni fogja. „Az a célunk, hogy ha már gyógyszerelés áll fenn, az a lehető legbiztonságosabb legyen” – fogalmazott Cserháti Péter, az Emberi Erőforrás Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára.

A szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. Erre a jövő évi költségvetésben a 4,5 milliárd forintot különítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!