2021. június 12.,
szombat, Villő napja

A betegbiztonság javulását várják a díjtól

2012. november 24., szombat 17:10, frissítve: szombat 17:47

A betegbiztonság javulását várja a kormány a gyógyszertári szolgáltatási díj januári bevezetésétől. Első lépésben a vényköteles és a gyógyszertárban készített termékeknél figyelnek majd kiemelten a patikusok a mellékhatások elkerülésére. A 4,5 milliárdos szolgáltatási díj elosztása a vidéki, kis forgalmú gyógyszertárak fennmaradását is segíti.

Jövőre a gyógyszerek mellé részletes tájékoztatást is kaphatnak a betegek a patikákban. A héten elfogadott gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepció alapján ugyanis a gyógyszerész január elsejétől megnézheti, hogy a beteg milyen készítményeket szedett az előző évben. A gyógyszerészkamara elnöke szerint ezzel mindenki nyer: „A betegeknek azért jó, mert azokat a szolgáltatásokat, amelyeket innentől kezdve jogszabály ír elő kötelezően, minőségbiztosított módon a gyógyszerésznek, ők megfogják kapni. A gyógyszerészeknek pedig azért jó, mert eggyel több kompetenciát kapnak, másrészt ehhez a többletfeladathoz többletforrás is jut a gyógyszertáraknak” – nyilatkozta Hankó Zoltán.

Az orvosoknak és a gyógyszerészeknek 5600 hatóanyagot kell fejben tartaniuk, ezért a mellékhatások és az együttes szedés elkerülését informatikai rendszer is segíteni fogja. „Az a célunk, hogy ha már gyógyszerelés áll fenn, az a lehető legbiztonságosabb legyen” – fogalmazott Cserháti Péter, az Emberi Erőforrás Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára.

A szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. Erre a jövő évi költségvetésben a 4,5 milliárd forintot különítettek el.

Forrás: Hír TV