2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Jön a 15 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát lakáshitel

Hír TV

2018. szeptember 6., csütörtök 17:16, frissítve: csütörtök 17:50

15 éves kamatrögzítéssel is lehet majd fogyasztóbarát lakáshitelt találni októbertől. A jegybank arra törekszik, hogy minél többen válasszák az ilyen konstrukciókat. Az adósságfék szabályok is változnak októbertől.

A Magyar Nemzeti Banki hozzányúl a minősített fogyasztóbarát lakáshitelekhez. Az MFL konstrukciókban egyre hosszabb idejű kamatperiódusokat szeretne elérni, így a 3 évre rögzített kamattal adott hiteleket október 1-jétől kivezeti, lesz viszont 15 évre rögzített kamatú fogyasztóbarát lakáshitel. Egyre többen vállalják a magasabb havi törlesztőrészletet annak érdekében, hogy hosszú ideig biztosítsák hitelüknél a fix kamatot.

„Most már az új hitelfelvevőknek több mint 85 százaléka választ éven túli kamatozású, tehát fix kamatozású terméket, és ezen számon belül is most már mintegy 60 százalékot eléri a fogyasztóbarát hitelek száma” – ismerettette a Hír TV-nek Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője.

Az elemzők a kamatok emelésére számítanak, ami a változó kamatozású hitellel rendelkezőket érzékenyen érintheti. A rögzített kamatperiódusú konstrukciókat a pénzintézetek is szívesen adják.

„Csak az lehet a kérdéses, hogy árazási szempontból, a marzs szempontjából, hogy mennyit tudnak keresni a bankok ilyen hiteleken. Kedvezőbbek-e ezek, vagy kedvezőtlenebbek? És azt lehet mondani, hogy egyáltalán nem kedvezőtlenebbek ezek a bankok számára. Tehát mindenképpen érdekeltek a bankok abban, hogy a fix kamatozást válasszák az ügyfelek” – mondta Palkó István, a Portfolio.hu elemzője.

Októbertől szigorítják a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabályokat is. Az 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek megengedett havi törlesztőrészlete már csak az adós havi jövedelmének a negyedét viheti majd el, magasabb kereset esetén pedig a 30 százalékát. 10 százalékkal többet engednek az 5 és 10 év közötti kamatperiódusú hiteleknél, 10 év fölött pedig maradnak a jelenlegi szabályok, azaz a kereset fele, 400 ezer forint fölött a 60 százaléka fordítható forinthitel-törlesztésre.

Az MNB folyamatosan ellenőrzi, hogy a pénzintézetek hogyan alkalmazzák az adósságfék-szabályokat. A szabálytalanságok miatt a napokban hét hazai piaci szereplőt 56 millió forintra büntettek.