2024. 10. 01. Kedd Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Gazdaság

Jókora változás előtt a magyar fizetések

A következő években több mint egymillió munkavállaló fizetését érintheti jelentős a változás - hívta fel rá a figyelmet a Mandiner.

  • Jókora változás előtt a magyar fizetések

A lap emlékeztetett, a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány az Európai Unió minimálbér-irányelvének értelmében abban állapodott meg, hogy a kötelező legkisebb munkabér összege 2027-re eléri a rendszeres bruttó átlagkereset, vagyis a pótlékok, jutalmak és juttatások nélkül számolt átlagfizetés 50 százalékát. Az erről szóló rendelet-tervezet a következő hetekben várhatóan meg is jelenik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2027-ben a magyar minimálbér összege bruttó 375 000-400 000 forint lehet.

A pontos összeg a következő évek átlagkereset-emelkedésétől függ, de mind az érdekképviseletek, mind a kormány úgy számol, átlagosan évi 12 százalékos lesz a legkisebb kereset emelésének mértéke. A szociális partnerek a pontos menetrendről még egyeztetnek, de az már szinte biztosra vehető, hogy 

a legalább három évre szóló bérmegállapodás egyik legfontosabb lépése az lesz, hogy a minimálbér a jelenlegi bruttó 266 800 forinthoz képest legalább 40,5 százalékkal, de nagyobb béremelések esetén akár 50 százalékkal is magasabb legyen. 

A Mandiner közben több forrásból is úgy értesült, hogy a bértárgyalások újabb szakaszában a közvetlenül akár 750 ezer munkavállaló alapbérét jelentő, jelenleg bruttó 326 ezer forintos garantált bérminimum jövőjéről kell dönteni.

Az már borítékolható, hogy a jelenlegi, országos szinten megállapított, egységes garantált bérminimum a minimálbér jelentős emelése miatt nem maradhat meg.

A teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Radar – Trump vagy Harris? + videó

Új műsorra készül csatornánk, amely az amerikai elnökválasztással foglalkozik. Ahogy nézőink megszokhatták a témákat a teljesség igényével vesézi majd ki Jeszenky Zsolt a műsor házigazdája és vendégei.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új gazdaságpolitikára van szükség az Európai Unióban + videó

Új gazdaságpolitikára van szükség az Európai Unióban + videó

Érdeke a blokkosodás az Egyesült Államoknak - jelentette ki a Századvég Intézet igazgatója. Hortay Olivér szerint, ha pedig egy mélyülő kereskedelmi konfliktust kezd az Európai Unió Kínával, akkor még az orosz szankcióknál is sokkal súlyosabb következményekre kell felkészülnie.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!